Старите телефони трага за податоци: Опасна за корисниците, корисна за сите останати

Експертите проценуваат дека глобалниот црн пазар на украдени или „пронајдени“ паметни телефони вреди повеќе од 15 милијарди долари, а на него се „вртат“ до 55 милиони уреди.

Постојаниот напредок на технологијата секоја година ни носи нови паметни телефони, таблети и лаптопи. Многу побрзи, далеку подобри камери, невидени функции – или барем производителите би сакале да го претстават на тој начин во нивните маркетиншки материјали.

Она што е сигурно е дека времето на користење на уредот е значително намалено, дури и во земјите во развој. Така, до пред десет години телефонот се менуваше во просек еднаш на 2,5 години, додека во Европа денес тој циклус е 1,4 години.

Од друга страна, придонесува и за огромен пораст на користени уреди и нефункционални уреди кои завршуваат во отпад.

Огромни количини на податоци

За две до три години, колку што се користат, паметните телефони генерираат огромни количини на податоци. Истражувањето спроведено на Универзитетот во Калифорнија, кое траеше од 2019 до 2022 година, покажа дека просечниот корисник создава помеѓу 100 и 160 гигабајти податоци годишно преку својот паметен телефон. Ова вклучува слики, видеа, различни објави на Интернет, како и сета е-пошта и писмена комуникација. Оние кои почесто го користат својот паметен телефон или имаат повеќе уреди, годишно испраќаат помеѓу 250 и 550 гигабајти податоци на Интернет.

Иако овие бројки не звучат особено големо, особено во ерата на HD и 4K видео снимки со висока резолуција и илјадници фотографии кои ги „снимаме“ во текот на годината, во пракса тоа е доволно за да се добие целосна слика не само за животот. на сопственикот на уредот, но и на неговите приватни навики., како и деловните активности. Смартфонот денес е и еден вид „електронски дневник“, кој самостојно следи каде оди корисникот, што прави и со кого се среќава.

Исто така, во многу големи градови, стана вообичаено да се користи телефонот за плаќање на метро или такси услуги, нарачка и плаќање храна во ресторан и плаќање во продавници – сето тоа со помош на технологијата NFC, која практично секој нов телефон има.

Оваа „серија“ на податоци што паметните телефони ја оставаат зад себе во интеракција со други уреди се нарекува „податочна трага“, а нејзината дигитална копија се чува и на овие уреди и на разни други мрежни или интернет услуги. На овој начин, големите трговски ланци „знаат“ кога сте во близина на некоја од нивните продавници, каде што (не случајно) ќе добиете известување „за голема распродажба и попусти кои ве чекаат“.

Правниот пазар за користени уреди

Исто така, јасно е дека паметните телефони, со голем внатрешен простор за складирање податоци (обично 128 гигабајти и повеќе), се полни со наши приватни податоци. Фотографии, видео клипови на семејството или пријателите, а често и колегите, и илјадници е-пошта и пораки на различни апликации за пораки.

„Немам што да кријам, не се грижам и да го изгубам телефонот“, е реченицата која често може да се слушне меѓу домашните корисници. Сепак, тие обично не се прашуваат: Дали некој друг би се чувствувал непријатно (или дури и загрозен) доколку информациите од нашите уреди станат „јавни“? И тоа се случува многу почесто отколку што мислите. На секои две секунди во светот се краде или губи паметен телефон. Телефоните најчесто се губат во јавниот превоз, на големи собири и во парковите на природата. Во САД овој проблем стана толку голем што на концертите и фестивалите има билборди со натпис „Mind your devices“ (обрнете внимание на вашите уреди, особено на телефоните и камерите).

Експертите проценуваат дека глобалниот црн пазар на украдени или „пронајдени“ паметни телефони вреди повеќе од 15 милијарди долари, а има меѓу 40 и 55 милиони уреди. Ваквите телефони (и сè повеќе таблети и лаптопи) обично се враќаат во фабричка состојба со помош на разни софтвери за таа цел (factory wipe), и на овој начин може да се „отклучат“ уредите (за да не зависат само од мрежа или земји на еден оператор).

Исто така, постои голем правен пазар за користени уреди. Во земјите од „третиот свет“, низ Азија, Африка, како и во Источна Европа, постојат трговски центри со продавници кои продаваат користени уреди од САД или земјите од Европската унија. Многу од овие уреди се таканаречени NOS (New Old Stock). Ваквите NOS уреди честопати се совршено погодни за корисници со ниски приходи, а по правило, во овие земји, мобилните и интернет мрежите сами по себе се од постара генерација.

Феноменот на NOS уреди целосно им одговара на самите производители – на тој начин тие го прошируваат опсегот на своите производи, како и нивните софтверски платформи, го зголемуваат пазарот за нивните апликации и добиваат цела „нова класа“ корисници, кои потенцијално ќе купете го нивниот уред за неколку години.тековната генерација.

Иако повеќето корисници мислат дека е доволно да се избришат слики и видео клипови од апликацијата „Галерија“ и да се врати телефонот во фабричка состојба пред да се продаде како користен – или да се даде – во многу случаи, податоците всушност остануваат вклучени. уредот. Исто така, уредите со скршен екран или уреди кои долго време биле потопени во вода едноставно завршуваат во ѓубре, бидејќи корисниците сметаат дека од таков уред не може да се пристапи до приватните податоци.

Дури и кога телефонот ќе падне во вода, податоците остануваат

Во пракса, тоа е (многу) далеку од вистината. Екранот на телефонот го претставува само корисничкиот интерфејс (UI) со апликациите и оперативниот систем (GUI, OS). Поголемиот дел од модерните смартфони „под хаубата“ се окупирани од батеријата, а помал дел од матичната плоча на уредот со процесор, меморија и камери. Дури и ако телефонот е долго време во вода, тоа не значи дека податоците се дефинитивно изгубени. Поголемиот дел од поновите паметни телефони имаат некаква IP заштита од вода, прашина и удари. Фактот дека телефонот не може да се вклучи подоцна е обично резултат на „краток спој“ на една од компонентите на батеријата или самиот екран е оштетен. Податоците, во повеќето случаи, сè уште се таму.

Современите компоненти што се користат во паметните телефони се SMC (површински монтирани компоненти, компоненти на една рамнина). Тоа значи дека тие можат релативно лесно да се отстранат со специјални алатки и да се префрлат на друг таков уред. Ова се нарекува „донаторски телефон“ и „телефон домаќин“, а имајќи на ум дека ова се често популарни модели, лесно е да се најде „паметен телефон домаќин“. Најлесен начин е да ги отстраните мемориските чипови од уредот и да ги „пресадите“ на друг уред. За најновите паметни телефони, дури и тоа не е неопходно – можете да добиете BGA/FBGA читачи од кинеските производители онлајн, кои можат да извлечат податоци директно од чипот.

Ваквите уреди обично се „компатибилни со пинови“, што значи дека работат со голем број мемориски чипови од телефони од различни производители. Ваквите уреди доаѓаат и со специјален софтвер кој ги чита податоците на „хардверско ниво“ (во форма на нули и единици, т.е. бајти) и подоцна ги „реконструира“ во текстуални, видео, аудио или слики датотеки. Овие уреди се целосно легални и се продаваат како алатки за телефонски услуги, иако нивната употреба може да биде многу поопасна.

Покрај ова, има и широка палета на уреди „Ghost PD“ (Испорака на енергија), кои можат да „разбудат“ телефон кој очигледно не функционира користејќи различен напон или може да се поврзат директно на матичната плоча на телефонот наместо батеријата. Иако самите мемориски чипови се оштетени на некој начин, постои цела низа уреди за „обновување податоци“, како што е „PC-3000 Recovery portable“, кој иако е многу скап и многу бавен, може да ги врати податоците од повеќето, доколку не сите модерни паметни телефони.

Разузнавањето се потпира на израелската технологија

Слични (или исти) технологии со години ги користат безбедносните служби и агенциите за спроведување на законот ширум светот. Најпознатите уреди за оваа намена доаѓаат од израелската компанија Cellebrite, која себеси се нарекува „Дигитална разузнавачка компанија“. Нивниот главен производ е серија на уреди наречени UFED, наменети за „дигитална форензика и обновување на податоци“. Користејќи ја технологијата „произволно извршување на кодови“, Cellebtite тврди дека уредот UFED може да пристапи до сите податоци, дури и од уреди заклучени со отпечатоци и шифрирани.

Од компанијата наведуваат дека меѓу нејзините корисници има бројни полициски и разузнавачки служби, пред се оние од САД. Секако најпознато е Федералното истражно биро (ФБИ), кое UFED го користеше за да добие податоци од iPhone-ите на осомничените за масакрот во терористичкиот напад во Сан Бернадино, Калифорнија во 2015 година. Кога Apple одби да го „отклучи“ својот паметен телефон, повикувајќи се на политиката на компанијата, ФБИ се обрати до Celebrite.

Уредите на израелската компанија ги користат најмалку 2.400 разузнавачки служби и други безбедносни агенции, од кои речиси една третина се во Европа. Иако веќе неколку години се сомнева дека УФЕД се користи и во земјите од поранешна СФРЈ, сепак официјални податоци за тоа нема.