Столтенберг: Ќе продолжиме да ги поддржуваме нашите партнери кои се соочуваат со притисок од Русија, вклучително и Грузија

0

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг даде изјава по суштинскиот состанок на министрите за надворешни работи на НАТО за подготовка на Самитот во Вилнус во јули, истакнувајќи дека тие ќе продолжат да ги поддржуваат нашите партнери кои се соочуваат со притисок од Русија, вклучувајќи ги Молдавија, Грузија и Босна и Херцеговина.

„Ја пречекавме Финска како наш најнов член. И министерот Хаависто го зазеде местото на Финска меѓу сојузниците на НАТО. Сојузниците, исто така, се согласуваат дека Шведска треба да стане сојузник што е можно побрзо.

Во изминатите два дена се осврнавме на многу важни теми. Вклучувајќи и како да ја зајакнеме нашата политичка и практична поддршка за Украина. Вчера во Комисијата НАТО-Украина се сретнавме со министерот за надворешни работи Кулеба. Се согласуваме дека нашата континуирана воена поддршка за Украина е од суштинско значење. Ги поздравувам новите обврски преземени од сојузниците. И очекувам повеќе“, изјави тој.

Столтенберг истакна дека не знаат кога ќе заврши оваа војна. Но, кога ќе се случи, тие мора да се погрижат претседателот Путин да не може да продолжи да ја уништува европската безбедност.

„Значи, мораме да и овозможиме на Украина да се одврати и да се одбрани од идна агресија. Ова вклучува зајакнување на вооружените сили на Украина и аранжмани за безбедноста на Украина. Се договоривме да започнеме со работа на развивање на стратешка повеќегодишна програма за помош на Украина. Јасна демонстрација дека нашата поддршка ќе продолжи на долги патеки. Да се ​​зголеми интероперабилноста на Украина со НАТО и да се доближи до стандардите на НАТО. Ова ќе и помогне на Украина на нејзиниот пат кон евроатлантските интеграции. Затоа што иднината на Украина е во евроатлантското семејство. Сојузниците на НАТО се посветени на Украина да и го дадат она што и е потребно за да преовладува како суверена, независна нација во Европа.
И да се постигне праведен и издржлив мир.

Во исто време, ќе продолжиме да ги поддржуваме нашите партнери кои се соочуваат со притисок од Русија, вклучувајќи ги Молдавија, Грузија и Босна и Херцеговина“, изјави Столтенберг.