Стразбур по втор пат ја осуди Хрватска поради третманот на мигрантите

Тројца млади момчиња загинаа пролетта во 2015 година по избувнување на пожар додека беа во полициски притвор, а преживеаниот, Абдељалил Дараибоу од Мароко доби тешки повреди и едвај успеа да излезе жив од граничната полициска станица Бајаково.

Европскиот суд за човекови права (ЕСЧП) во Стразбур неодамна по втор пат ја осуди Хрватска поради кршењето на правата и лошиот третман на мигрантите што се случило пред седум години.

Тројцата мигранти во 2015 година смртно настрадаа, а еден преживеа со изгореници откако избувна пожар во несоодветна просторија за задржување на мигрантите во граничната полициска станица Бајаково во Хрватска.

Центарот за мировни студии (ЦМС) во салата на Домот за човекови права одржа прес-конференција под наслов „Две недели молк на одговорните“ по повод пресудата на Европскиот суд за човекови права, со која се потврди дека Хрватска ги прекрши човековите права на бегалците и мигрантите што ги држеше во притвор.

Европскиот суд за човекови права во случајот Дараибоу против Хрватска на 17 јануари 2023 потврди дека Хрватска го прекршила правото на живот на момчињата кои се наоѓаа во просториите на граничната полиција Бајаково и дека не е извршена ефективна истрага.

Тројца млади момчиња загинаа пролетта во 2015 година по избувнување на пожар додека беа во полициски притвор, а преживеаниот, Абдељалил Дараибоу од Мароко доби тешки повреди и едвај успеа да се спаси од граничната полициска станица Бајаково.

„Европскиот суд за човекови права исто така потврди и процедурална повреда на правото на живот. Со ова, вторпат со пресуда на Стразбур е потврдено она на што ЦМС со години предупредува: истрагите во казнените дела извршени кон бегалците и други мигранти се неефективни, што уште еднаш покажува системски кршења на човековите права на бегалците и другите мигранти“, изјави Антониа Пиндулиќ од ЦМС.

Таа предупреди дека хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ и министерот за внатрешни работи Давор Божиновиќ две недели од изрекувањето на пресудата јавно не се произнесоа.

„Се работи за луѓе кои денес би биле живи и за Абдељалил кој денес би бил здрав млад човек доколку хрватските власти ги заштитеа нивните животи и безбедноста. Владата се уште, ни по две пресуди на Европскиот суд за човекови права, илјадници сведоштва, документации, извештаи, снимки и фотографии не признава дека постои системски проблем, кога тоа веќе им е јасно и на врапчињата на гранка. Тоа признание е прв чекор кон преземање одговорност, а преземањето одговорност е прв чекор кон системско решавање на проблемите. Кога Владата ќе преземе одговорност за смрт и утврдување на кршење на правата на бегалците и другите мигранти?”, праша Пиндулиќ.

Бегалците и мигрантите по преминувањето на хрватската граница се сместуваат во гаражи, во простории без соодветни услови за задржување, предупредува ЦМС.

Абдељалил Дараибоу во 2018 година е депортиран во Мароко со забрана за влез во Хрватска на пет години бидејќи е проценето дека е закана по националната безбедност, со што му е оневозможено правото на барање отштета во Хрватска, наведе Лидија Хорват, адвокатка на Дараибоу.

Адвокатката Хорват истакна дека истрагата за случајот во кој загинаа тројца мигранти и тешко повредување на еден мигрант спроведена од страна на хрватските власти резултирала со намалување на платата за 10 отсто на еден полициски службеник поради пропуст во надзорот на сместените мигранти, додека друг службеник е ослободен.

На телата на тројцата загинати мигранти извршена е обдукција, но процесите уште не се покренати.

По случајот Хусини, во кој девојката Мадина загина на шините, ова е втор судски процес пред Европскиот суд за човекови права во кој Хрватска е прогласена за виновна поради постапување кон мигранти и бегалци.

TRT Balkan