СТРАТЕШКИ БОМБАРДАРИ Б-52Х ПОВТОРНО ЛЕТААТ ВО СОСЕДСТВОТО НА СРБИЈА: Патролираа по небото на Бугарија и Романија!

0

Во соседството на Србија денеска полетаа два стратешки бомбардери Б-52Х со сериски броеви 60-0056 и 60-0026 кои полетаа од базата Морон во Шпанија.

Два бомбардери со повици NOBLE 41/60-0026 и NOBLE 42/60-0056 денеска го прелетаа целиот Медитеран и влегоа во воздушниот простор на Албанија, потоа Северна Македонија и извесно време кружеа во бугарскиот воздушен простор во близина на градот Пловдив. .

Б52, бомбардер

Летот се одржа на височина од речиси 7.000 метри.

По краткиот престој, стратешките бомбардери го продолжија патувањето кон воздушниот простор на Романија каде во моментов летаат. Она што е интересно е што повикот на вториот бомбаш е исклучен. Еден од бомбардерите моментално кружи над Констанца, каде што се наоѓа најголемата воена база на НАТО во овој дел од Европа, додека другиот е малку пониско од границата со Молдавија и Украина.

Двата бомбардери летале на 35 километри од границата со Молдавија и Украина.

Летот беше организиран од Европската команда како дел од заедничките активности на Сојузничката команда.

Инаку и двата авиони имаат можност да носат нуклеарно оружје, но го немале со себе.