Страшна сцена на аеродром! Контролорот на летот веднаш беше суспендиран: Погледнете, за влакно избегна трагедија (ВИДЕО)

Два патнички авиони за малку ќе се судреле на аеродромот во Мумбаи кога едниот слетал во моментот кога другиот полетувал!

Авиони управувани од Air India и IndiGo беа видени на пистата речиси истовремено во саботата. На видеото се гледа како авион на Air India полета за Тривандрум исто како што слета авионот Indigo кој штотуку пристигна од Индоре.

Аеродромот вообичаено има околу 46 полетувања и пристигнувања на час на една писта. На контролорите на летање им е дозволено да организираат две полетувања и две пристигнувања со разлика од три минути, меѓутоа, времето на одвојување може да се намали доколку видливоста е доволно добра.

Генералниот директорат за цивилно воздухопловство соопшти дека го истражува инцидентот и дека веќе го суспендирале контролорот на летање кој бил на должност во моментот на инцидентот.

– Водиме истрага и веќе го отстранивме ATCO вклучен во инцидентот – рече портпаролот на агенцијата.

AirIndia и IndiGo исто така спроведуваат свои истраги.