Страшни сигнали доаѓаат од пет европски земји – бројките не лажат: “Тие го имаат најдобриот рејтинг досега!“

Последната анкета спроведена меѓу гласачите во Франција предвидува дека француската крајна десница ќе го забележи својот најдобар резултат во историјата на претстојните избори за Европскиот парламент.

Екстремно десничарскиот Национален фронт, предводен од пратеникот во заминување на Европскиот парламент (ЕП), Џордан Бардел, би можел да освои 33 отсто од гласовите, додека екстремно десничарската партија Reconquête! би можела да добие 6 отсто, според анкетата на консултантската компанија Portland Communications, до која дојде Politico.

Така, Националниот фронт би бил далеку пред центристичката коалиција, во која е и Ренесансната Pартија на францускиот претседател Емануел Макрон, и се предвидува дека ќе добие безначајни 14 отсто од гласовите.

Анкетата била спроведена он-лајн на крајот на јануари, додека во Франција се одржуваа големи протести на фармерите, а учествувале 1.034 испитаници, што претставува „политички репрезентативен примерок“.

Истражувањето на јавното мислење е спроведено и во Италија, Холандија, Германија и Полска, а слични резултати се добиени.

Се очекува екстремно десничарските партии да имаат добри резултати насекаде, освен во Полска, каде што се предвидува дека либералната Граѓанска коалиција на премиерот Доналд Туск ќе добие 35 отсто од гласовите.

Според последната анкета, во Германија екстремно десничарската Алтернатива за Германија (АфД) треба да освои 17 отсто од гласовите, наспроти 11 отсто на изборите за ЕУ ​​во 2019 година.

слика
Џордан Бардела

ЕУ оди на избори со граѓани кои се длабоко песимисти“, вели извршната директорка на Portland CommunicationsВикторија Дин, додавајќи дека гласачите се „загрижени за проблемите што тешко се решаваат“.

Во Франција, Германија, Италија и Полска, растот на трошоците за живот е најважното прашање пред изборите, додека холандските гласачи се најмногу вознемирени од станбената криза. Вториот проблем што најмногу ги загрижува гласачите во Франција, Германија и Холандија е прашањето на миграцијата, а во Италија и Полска здравствената заштита. Во сите земји, освен Полска, повеќето луѓе велат дека се незадоволни од насоката што ја води нивната земја.

Франција и Германија имаат најголем удел на незадоволни испитаници: 68% и 66% од испитаниците изјавиле дека нивната земја е „на погрешен пат“. Во сите пет земји, повеќето луѓе велат дека својот глас ќе го засноваат на одговорот на политичарите на домашните, а не на проблемите на ЕУ.