СТРАШНИ СОЗНАНИЈА ЗА СПИСОКОТ НА СМРТТА НА УБИЦОТ ОД „РИБНИКАР“ Зошто баш тие биле мета на малолетниот монструм?!

Како што рекоа родителите на децата кои го посетуваат тоа училиште, деновите по трагедијата, тој важеше за дете кон кое и самата повредена учителка повеќе сочувствувала.

Момчето-убиец (13), кој е осомничен дека минатата недела влегол во ОУ „Владислав Рибникар“ и со пиштолот на својот татко убил девет ученици и еден обезбедувач, важел за примерен ученик кој учествувал на многу училишни натпревари. Во неговиот список на умрени имало и имиња на ученици со кои имал добри односи, тврди родител на ученик кој учи во училиштето „Владислав Рибникар“.

Седмоодделенецот минатата година го освои третото место на натпреварот по историја. Како што рекоа родителите на децата кои го посетуваат тоа училиште деновите по трагедијата, тој важеше за дете кон кое и самата повредена учителка повеќе сочувствувала.

– Дали поради конкуренцијата или затоа што ја сакаше историјата и учеше со разбирање, наставникот беше тој што му обрнуваше внимание во некои работи повеќе отколку на другите деца. Сите сме во шок поради тоа што сакал да ја убие и што негувал некаков гнев кон неа – вели еден родител на ученик од одделението каде се случило пукањето.

Момчето неколку пати учествувало на натпревари по математика и добивало пофалби.

Во деновите по масакрот што го изврши овој тринаесетгодишник, се дознава и дека во неговата листа на луѓе кои сакал да ги убие, се наоѓаат сите негови добри пријатели.

– Тоа се сите деца со кои се дружи долги години. Имаше пријатели од училишниот двор, од одделението, но и оние со кои се гледаше и посетуваше надвор од училиштето. Меѓу девојките на списокот има и такви во кои се заљубил. Едноставно, како да сакал да ги отстрани од неговиот живот блиските луѓе, зошто е тоа така – никој не знае – вели таткото на момчето кој често се дружел со синот после училиште.

Никој од списокот не го исмејуваше

Тој додава дека се обидел да разговара со синот за се, но ниту конкретна причина не можел да му даде.

-Ми кажа дека никој од луѓето на списокот не го исмејувал, напротив. Син ми ми кажува дека на неговиот роденден ноќта пред масакрот зборувал за некои од неговите животни планови, но ништо што би укажало на масакрот. Зборуваа и за некои девојки, за одмори, за училиште – контролни задачи. Верувајте ми, моето дете е во шок што е тој „негов пријател“ со кој оди после училиште да шутира топка – рекол потресениот татко.

Да потсетиме, невидена трагедија во Србија се случи на 3 мај во белградското основно училиште во Врачар, кога седмоодделенецот Владислав Рибникар со оружјето на својот татко влегол во училиштето и почнал да пука. Прво ги убил училишниот чувар и дежурните ученички, а потоа продолжил со маршот низ училишната сала до канцеларијата за историја.

Таму уби пет свои врсници, рани еден наставник по историја и уште шест ученици.