Стресната работа предизвикува срцеви заболувања кај мажите

0

Мажите кои работат напорна работа и за тоа не се соодветно наградени имаат двојно поголема веројатност да развијат срцеви заболувања од оние чии работни места се помалку напорни и позадоволителни, покажува новото истражување.

„Комбинираниот ефект на обемот на работа и нерамнотежата на напор-наградата беше сличен по големина на ефектот на дебелината врз ризикот од срцеви заболувања“, утврдија тим канадски лекари чие истражување го објави American Heart Association.

Додека резултатите за жените беа нејасни, можеби укажувајќи на поголема отпорност, мажите кои работеа во стресни работни услови и кои чувствуваа дека вложуваат многу труд, но добиваа мала награда се соочуваа со двојно поголем ризик од срцеви заболувања во споредба со мажите. без овие психосоцијални стресови.

„Нашата студија ја нагласува итната потреба за проактивно справување со стресните работни услови за да се создаде поздрава работна средина која ќе им користи на вработените и на работодавците“, рече Матилде Лавињ-Робишо од канадската Универзитетска болница Квебек-Лавал.

Научниците следеле околу 6.500 луѓе кои работеле претежно на канцелариски работни места од 2000 до 2018 година и утврдиле дека наодите се релевантни за слични општества, како што се САД, каде што срцевите заболувања однесоа околу 383.000 животи во 2020 година.

„Нашите резултати сугерираат дека интервенциите за намалување на стресните фактори на работното место може да бидат особено ефективни за мажите и може да имаат позитивни импликации за жените, бидејќи овие стресни фактори се поврзани со други распространети здравствени проблеми како што е депресијата“, рече Лавињ-Робишo.