„Сè е отров“: Дали јаболката со црви или прскани се поздрави?

Домашно црвено или прскано јаболко – сите се прашуваат што е поздраво?

На прв поглед, свежата салата и младиот кромид не се јадат само еден ден подоцна. Стравот и сомнежот на пазарите растат особено кога се размислува за хемикалиите што се прскаат.

Сепак, експертите забележуваат дека најважно е дали пестицидите се користат правилно.

Имено, клучно е производителите да ги следат упатствата при примена на пестициди, бидејќи тие се многу добро проучени хемикалии и многу строго регулирани со закон. Меѓутоа, ако тоа не е случај, тогаш имаме проблем, сметаат експертите.

„Секое црвиво јаболко не значи дека не е прскано… Еден погрешен третман може да биде многу поризичен за нашето здравје од 20 или 25 третмани кои се направени во вистинско време“, вели Ненад Магазин, професор на Факултетот за Земјоделство во Нови Сад.

Со миењето на овошјето отстрануваме и дел од пестицидите, но во моментот на консумирање да не содржат никакво количество штетни материи кои можат да ни наштетат на здравјето.

„Според мене, микробиолошката исправност на плодовите, односно чистотата на плодовите е многу поважна од остатоците од пестициди во овој момент“, додава тој.

Граѓаните на Белград се согласуваат во едно, а ова се нивните коментари:

„Сите се отрови. Секогаш гледам да добијам нешто што е домашно, од производителот, не од продавачите.“, „Можеби не изгледа убаво како прсканите, но дефинитивно е поздраво. Мислам дека е поздраво“.

Потрошувачите не можат да знаат дали и со кое овошје и зеленчук е прскано. Сепак, увидот може, забележуваат експертите.

Самиот муштерија никако не може да утврди дали овошјето е прскано или не, иако има некои гласини“, вели Ненад Магазин.

Според последниот попис на нашето министерство, дозволени се 1.215 различни препарати на база на активни супстанци, од кои сите се одобрени во земјите од Европската Унија.

Не смееме да заборавиме дека нашето овоштарство е извозно, а за да завршат на полиците на супермаркетите мора да поминат инспекциски надзор“, додава Ненад.