Сè или ништо?! Зеленски потпиша нов указ: Општа мобилизација!

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски денеска ги потпиша законите за продолжување на воената состојба и општа мобилизација за 90 дена – до 14 февруари 2024 година.

Како што објави Укринформ, Врховната Рада на 8 ноември усвои закони за одобрување на претседателски декрети за продолжување на вонредната состојба и општа мобилизација во Украина од 16 ноември за 90 дена, односно до 14 февруари 2024 година.

На 24 февруари 2022 година, Руската Федерација започна целосна инвазија на Украина. Истиот ден во Украина беше воведена вонредна состојба и беше најавена општа мобилизација – до 26 март. После тоа, Собранието постојано го продолжуваше периодот на вонредна состојба и општа мобилизација.