Таравари: До петок се очекува да биде постигнат конечниот договор за формирање Влада

Претседателот на Алијансата за Албанците и еден од лидерите на ВЛЕН, Арбен Таравари за случувањата во Управниот суд за одлуката за прегласување вели дека претседателот на Управниот суд врши притисок врз судиите.

„Од утрото имам информации дека има вонреден притисок од претседателот на Управниот суд кој врши притисок врз судиите кои треба да го одработат предметот за прегласување. Посакувам и се надевам дека судијата мисли дека судијата може да одговара за сите, вклучително и за судијата, доколку продолжат да вршат притисок“, рече Таравари, додавајќи дека судиите треба да одлучуваат непристрасно и правично.

Таравари нагласи дека ДУИ е навикната да го има судот со себе и под контрола и дека не е нормално да се врши притисок врз судиите.

„ДУИ е навикната да има свој суд и под своја контрола, а се, како што одлучуваат во Речица, одлучува и судијата. Сметам дека претседателот на судот треба да размисли дека по 15 јуни ќе има нова Влада и не е нормално да се врши притисок врз судиите да ја донесат одлуката“, рече Таравари.

Таравари изјави и дека очекува до крајот на следната недела да се постигне договор за идната влада.

Таравари додаде дека владее позитивна атмосфера меѓу работните групи на ВЛЕН и ВМРО-ДПМНЕ.

„Се надевам дека до крајот на следната недела ќе имаме договор за владината програма и за поделбата на ресорите, поточно кој и каде ќе биде министерот. Како партиски лидери имавме две средби, потоа работните групи работат интензивно, се надевам дека до понеделник ќе излеземе со заедничка програма, додека до петок практично ќе имаме договор за новата влада“, изјави Арбен Таравари. од коалицијата ВАЛЕН.