ТАЈНА ДИПЛОМАТИЈА И ВОЈНАТА ВО УКРАИНА: Како поранешниот израелски премиер Нафтали Бенет ги откри разговорите со Путин за Зеленски

Во подкаст, поранешниот израелски премиер Нафтали Бенет за прв пат ги откри деталите од тајниот разговор со рускиот претседател Владимир Путин што се одржа во Кремљ кога започна војната во Украина.

Во подкастот, Бенет зборуваше за тоа како на пат од Кремљ до аеродромот разговарал со украинскиот претседател Володимир Зеленски по телефон и му дал гаранции дека рускиот претседател нема да го убие.

Бенет изјави дека средбата траела 3-4 часа, а потоа не се сеќава дека контактирал со Зеленски на кого му ги пренел гаранциите. Бенет го кажа и она што Хаарец го премолчуваше со насмевка дека Зеленски два часа подоцна излегол од канцеларијата и се снимил на својот телефон со пораката: „Не се плашам“.

Бенет понатаму открива дека мировните преговори меѓу Русија и Украина, во кои тој посредуваше пред една година, беа прекинати од Западот.

Со ова се потврди она за кое долго време пишував, а наиде на потсмев кај луѓе од различно потекло, дека Израел и Русија водат тајни преговори за сопствените интереси, пред се за Сирија и безбедносните прашања на Израел.

Израел како шампион на тајната дипломатија во 2015 година ги интензивираше разговорите меѓу двете земји на тема безбедност и во Москва и во Сочи, каде Бенет и Путин се сретнаа во 2021 и 2022 година и разговараа за прашањата за Сирија и Иран.

Ова не наведе малку подетално да го протолкуваме концептот на тајна дипломатија. Мајсторот за меѓународни односи Бошко Јовановиќ го толкуваше концептот на тајна дипломатија во светлината на војната во Украина.

„Имаме јавна и тајна дипломатија, јавната дипломатија се заснова на тоа дека официјални претставници на земја кои добиле дозвола или, како што се вели професионално, да добијат договор, можат да вршат дипломатска служба во земјата во која добиле дипломатски договор.Што е јавна дипломатска активност што се читаат весници, за собирање информации на дозволен начин.

Тајната дипломатија стапува на сцена кога јавната дипломатија го бара тоа. во однос на војната на територијата на Украина, бидејќи тоа е најточниот начин, тој конфликт може да се протолкува како војна на Западот против Русија, војна на САД и Русија против Европската унија, како војна на Русија против Украина. , како војна за уништување на сегашниот светски поредок, но најточна е војната во Украина.

Да речеме, сите медиуми објавија дека имало тајна средба меѓу шефот на ЦИА и шефот на руската служба за надворешно разузнавање СВР. Сите велеа дека тоа е тајна средба, а штом се објави веста за таа средба, таа престанува да биде тајна. Меѓутоа, во секој конфликт, кога дипломатијата ќе престане да работи, функционираат некои други тајни канали. Земете ги на пример американските санкции против Русија. Дали Америка, на пример, купува руско ѓубриво? Одговорот е ДА. Дали Америка купува руска нафта? Одговорот е ДА. Америка оперира преку подземни канали. Тие секогаш постојат, не се забранети, не се ништо необично. Тие треба да постојат за размена на информации.

Зошто „тајната“ средба меѓу Русите и Американците беше објавена како важна вест во сите медиуми? Тоа беше навистина важна вест. Со неа сакавме да покажеме дека постои канал на комуникација, дека се одржува, дека не е проблем да се сретнеме, дека не е проблем да разговараме. Во секоја војна, таква ситуација постои. Таков канал постоел во Виетнамската војна меѓу САД и Северен Виетнам. Ова е многу добро прикажано во филмот Кисинџер. Имаше тајна комуникација меѓу западните сојузници и нацистичка Германија преку Швајцарија, а потоа на крајот на војната Германците понудија капитулација на Запад и сето тоа беше одбиено. Сето ова го кажав од една причина, зошто Путин и Лавров разговараат со западните политичари од истата причина како што разговараат западните политичари со нив. Едноставно нема алтернатива за разговор.

Воениот говор и дијалог е 100 пати подобар од војната и конфликтот. Дипломатијата е стара и многу вредна вештина. Дипломатијата исклучиво води до крај на војната. Сега некој може да праша, каква дипломатија доведе до крајот на Втората светска војна кога Русите влегоа во Берлин. Се разбира, тоа е договор од Техеран меѓу Черчил, Рузвелт и Сталин дека војната ќе се води до конечна победа. И тој дипломатски состанок е исклучително важен за да се разбере зошто Втората светска војна заврши на начинот на кој заврши. Потребни се дипломатски обиди за да се покаже дека војната има алтернатива. Потребни се дипломатски обиди за политичарите на Запад да покажат дека можат да влијаат на Путин, а на Путин му требаат овие разговори за да му покаже на западното јавно мислење дека ќе разговара, но тие нема да го направат.

И, јас сум апсолутно за секој разговор, за секој. Нема причина да не го направите тоа. Секогаш треба да се запомни дека мирот секогаш има алтернатива, а тоа е војната. Затоа што ако мирот нема алтернатива, тогаш нема да има војна. Но, кога знаеме дека мирот има алтернатива, а тоа е војната, а тоа не ни се допаѓа, тогаш треба да размислиме што правиме“.