Температури, влијание врз земјоделските производи во Македонија

Климатските промени имаат големо влијание врз квалитетот и квантитетот на земјоделските производи. Земјоделците велат дека најмногу штети трпат кајсиите. Дестан Неџипи од село Герчец вели дека и жителите на ова село обработуваат многу дрвја, но најмногу се занимаваат со зеленчук, кој исто така е многу погоден од климатските услови. Неџипи вели дека засега како излез гледаат одложување на посевите за неколку недели.

„Во последно време, ако ги земеме за пример кајсиите, немаме, за три години имаме само плодови една година и ова е многу голем недостиг за селаните. Овде селото има повеќе кајсии, цреши, дури и сите дрвја, но кајсијата е почувствителна. Во последно време, ова глобално затоплување, односно, се трудиме да доцниме со посевите. На пример, отсекогаш сме саделе во април, сега одиме кон средината на април, да го избегнеме, што мислиме, чекаме и одложуваме, да ги избегнеме температурите кои се последен пат, а мислам дека добро се снаоѓаме“. изјави Дестан Неџипи, земјоделец.

Агрометеоролозите објаснуваат дека високите температури во зима најмногу ги погодуваат плодовите и лозовите насади, особено овошките со семиња кои прво излегуваат на пролет.

„Засега состојбата не е алармантна, но може да биде и во следниот период, доколку продолжат овие температури. Од зимско загревање или зимско замрзнување, не постои можност некој да направи нешто за да ја спречи или ублажи оваа состојба. Можеби кога зборуваме за доцните пролетни мразови да се омекнат, но ова е од минус 1 и минус 2, но ако температурите повеќе паѓаат и врне снег, во период кога дрвјата дадоа плод и во тој период се почувствителни. до ниски температури, мислам дека нема спас“, изјави Ангелко Ангелески, агрометеоролог.

Синоптичарите посочуваат дека годишните времиња се поместени за околу еден месец од сезонскиот календар што го имавме до сега и тоа е резултат на глобалното затоплување.