Тест кој го открива вашето здравје за 1 минута! Бидете свој лекар

За 60 секунди препознајте ги првите знаци дека нешто не е во ред со вашето здравје.

Ниту еден лекар не сака кога ќе му дојде пациент со дијагноза за која со часови сурфаше на Интернет и ги споредуваше симптомите. Сведоци сме, за жал, дека понекогаш треба да чекаме и по неколку месеци на превентивни прегледи, па сите сме принудени да „ѕирнеме“ во текстовите кои зборуваат за промени кои самите ги забележуваме кај себе.

Најнеопасните тестови за проверка на вашето здравје, со кои нема да го изнервирате вашиот лекар, ви одземаат само една минута, а се што треба да направите е да се погледнете во огледало, да вежбате, да ја измерите половината.

Половината

Познато е дека дебелината на одредени делови од телото може да биде опасна. Така, луѓето кои носат вишок тежина во стомакот, а не на задникот, бутовите или други делови, имаат поголеми шанси да заболат од срцеви заболувања, дијабетес и висок крвен притисок. Измерете ја големината на половината, а ако неговиот обем е поголем од 90 сантиметри, тоа значи дека е време за мала диета и вежбање.

Кожата

Сувата кожа, особено после туширање, е непријатен проблем, но и предупредување дека нешто недостасува од вашето тело. Тестирајте ја кожата така што малку ќе ја изгребете со ноктот на пределот на подлактицата. Ако има остатоци од кожа под ноктот или многу видливи гребнатинки, тоа значи дека на вашата кожа и е потребна добра хидратација однадвор, но и одвнатре.

Консумирајте најмалку литар и половина вода дневно за чистење на телото и кожата. Долготрајното црвенило или осип може да бидат знак за алергија или инфекција и треба да се консултирате со лекар.

Млади луѓе

Задолжително следете ја состојбата на бенките, особено на поголемите и поистакнатите. Не ви треба многу време за да го скенирате целото тело, затоа застанете пред огледалото и погледнете ги. Промените на бенките, црвенилото, чешањето, крварењето и наглото растење често се целосно бенигни промени кои завршуваат само со отстранување на бенката, но можат да бидат предупредување за посериозни проблеми, па доколку ги забележите консултирајте се со дерматолог.