Техничките отпуштања не го погодуваат овој дигитален пазар на труд каде се потребни над 700.000 работници

Силната побарувачка за работници за сајбер безбедност продолжува дури и кога големите технолошки компании отпуштаат илјадници вработени .

Тоа не е големо изненадување, бидејќи сајбер-безбедноста се смета за една од поотпорните области за технолошки инвестиции во повнимателна економска средина – иако и таа не е имуна од забавувањето на технолошкиот сектор . Но, тоа е област за млади професионалци, студенти и работници кои сакаат да направат транзиции во кариерата и да се фокусираат на тоа, бидејќи работната сила во технолошкиот сектор значително се склучува договори за прв пат во една деценија, од најголемите компании до стартап заедницата поддржана од вложување.

Имаше 755.743 онлајн огласи за работа во областа на сајбер безбедноста заклучно со декември, според новото истражување на страницата за аналитика на работната сила за сајбер безбедност CyberSeek , создадена преку партнерство на Националната иницијатива за образование за сајбер безбедност, CompTIA и фирмата за истражување на пазарот на трудот Lightcast. Тоа претставуваше пад на објавувањата од година во година, од 769.736 во 12-месечниот период до декември 2021 година. Но, со односот понуда-побарувачка моментално на 68 работници на 100 отворени работни места, речиси 530.000 дополнителни работници за сајбер безбедност потребни во САД отидоа. нагоре од година во година.

Истражувачите велат дека податоците го зајакнуваат трендот што постои со години и ќе опстојува: недостигот на сајбер таленти. Ако се пополнат сите тие позиции, тоа е работна сила позиционирана за огромен раст. Вкупниот број на вработени работници за сајбер безбедност беше проценет на 1,1 милион, стабилно од година во година.

Еве ги главните работи што треба да ги знаете за кариерата во сајбер безбедноста.

Како да се „дигира“ во сајбер безбедноста за време на колеџ

Кога барате работа, гарантирано ќе ве прашаат која насока сте студирале на колеџ. Иако сајбер-безбедноста не е вообичаена насока за колеџите што може да ја понудат, има голем број поврзани специјалност што може да ве направат потенцијален кандидат за работа во оваа област. Најочигледни компонента се компјутерските науки, информатичката технологија, развојот на софтвер, па дури и управувањето со бизнисот.

„Колку повеќе можете да најдете курсеви или други образовни можности додека сте на училиште, за да ги научите и основите на ИТ и основите на сајбер безбедноста, како и некои од специфичните високовредни вештини за висок раст што ги имаат работодавците. сè повеќе барајќи, тоа најдобро ќе ве подготви за успех кога ќе влезете на пазарот на труд“, рече Вил Марков, потпретседател за применети истражувања во Lightcast.

Сепак, не се работи толку за одреден предмет што се проучува колку за вештините што работодавците се обидуваат да ги идентификуваат.

Прашањето на кое кандидатите треба да бидат подготвени да одговорат не е она по што се дипломирале, туку: „Што научивте за време на вашата диплома што ве подготвува за кариера во сајбер безбедноста? – рече Марков.

Стекнување технички вештини по колеџот

Техничките вештини во теориите за безбедност на информациите, мрежна администрација и ИТ се некои од примарните знаења што им се потребни на кандидатите, додека силните меки вештини како комуникација и соработка се дополнително важни. Но, без разлика дали сте студент на колеџ или сте дипломирани веќе на пазарот на труд, има многу други можности да ги стекнете вештините што ви се потребни за да влезете во оваа област , првенствено преку сертификати.

Непрофитната трговска асоцијација CompTIA’s Security+ е најбараната акредитација за влезно ниво за професионалците за сајбер безбедност, според Марков. Со добивањето на сертификатот Security+, CompTIA наведува дека професионалците ќе се стекнат со вештини за да ја проценат безбедноста на околината, да ги следат хибридните средини, да реагираат на безбедносни настани и многу повеќе. Други вообичаено барани сертификати се обуката за сертифициран етички хакер на EC-Council и обуката за безбедносни суштински (GSEC) на GIAC .

„Сајбер безбедноста е многу софистицирано поле и работодавците ставаат голема тежина на одредени ингеренции“, рече Марков.

Како да започнете со барање работа

Некои од најчестите позиции на почетно ниво вклучуваат аналитичари за сајбер-безбедност, специјалисти за техничари за сајбер-безбедност и аналитичари за компјутерски криминал. Овие позиции се фокусираат повеќе на она што е дефинирано како реактивна работа, на пример, учење за типовите на закани со кои се соочуваат организациите и идентификување кога заканите треба да се истражат и поправат.

Како што професионалците напредуваат во кариерата за сајбер-безбедност , целта е постепено да се преземат попроактивна работа помагајќи им на организациите да дизајнираат сигурна дигитална инфраструктура.

Постојат многу можности за постојните технолошки професионалци да се преселат во ова поле, со заеднички подлоги за лансирање, вклучувајќи други ИТ улоги како што се мрежна администрација, развој на софтвер, системско инженерство, па дури и ИТ поддршка; и со таргетирање на сајбер позициите на пониско ниво.

„Бидејќи тие улоги често имаат пониски бариери за влез од некои од понапредните позиции во областа, и ако сте во можност да таргетирате еден од сертификатите и да добиете еден од тие сертификати за влезно ниво од CompTIA или други даватели, тогаш ќе имаат најголеми шанси да најдат можност во една од тие улоги“, рече Марков.

Пристапот за прво влегување преку поширокиот пазар на труд за ИТ може да функционира и за новите учесници во работната сила. „Ако почнувате од целосно нула, често е корисно да се насочуваат некои од оние позиции кои можат да послужат како рампи за лансирање во основните улоги во сајбер безбедноста“, рече Марков.

Позициите честопати плаќаат над 100.000 долари

Работните места за сајбер-безбедност исто така добро се исплаќаат.

Просечната плата се движи помеѓу 100.000-120.000 долари.

Ќе има разлики во платите врз основа на нивото на искуство, како и специфичната улога.

„Веројатно нема да започнете од 110.000 долари“, рече Марков. „Можете да започнете некаде од 70.000 до 90.000 долари, во зависност од тоа во кој дел од земјата се наоѓате. Но, како што стекнувате искуство и напредувате во сајбер безбедноста, платите стануваат постепено поголеми и попривлечни“.  

Каде се концентрирани работните места, исто така, варира од регион до регион и по сектор. Новото истражување покажа дека побарувачката за работни места за сајбер-безбедност во јавниот сектор расте за 25% на 45.708 огласи во 2022 година, што е побрза стапка на раст отколку во приватниот сектор, но сепак многу помалку работни места севкупно во споредба со 710.035 огласи на приватниот сектор. Лајткаст вели дека трендот на побарувачка на работни места во јавниот сектор не е феномен од една година, а вкупно расте за 58% во последните три години. Поврзано со тоа, метро-зоната во Вашингтон сочинуваше 19% од сите огласи за работни места за домашна сајбер-безбедност во јавниот сектор.