ТОТАЛНО ЛУДИЛО ВО МОСКВА – Пропагандистите на Кремљ се надминаа самите себеси: “Пет соседни земји на Русија сакаат да се вратат под покровителство на Мајка Русија!“

Очајниот медиумски пропагандист и воинот во Кремљ, озлогласениот Владимир Соловјов, во своето последно повеќечасовно ток-шоу на руската државна телевизија Russia 1, ја изненади дури и руската јавност со изјавата дека Полска, Финска и балтичките држави – Литванија, Латвија и Естонија – „сакаат да се вратат дома“, повторно под покровителство на „Мајка Русија“.

Владимир Соловјов истакна дека овие земји биле дел од Руската империја, а и балтичките земји биле дел од СССР и дека се развивале доста „убаво и добро“ додека биле дел од Русија. Покрај тоа, тој изјави дека финската култура „е формирана во времето кога Финска била дел од Русија“.

Во тој контекст тој ја спомена и РоманијаСоловјов се осврна и на уште еден важен пропагандист на Кремљ, главниот уредник на ТВ станицата Russia Today (RTМаргарита Симонјан (потсетиме дека таа отворено се залага за употреба на нуклеарно оружје доколку Русија почне да ја губи војната во Украина), која тврди дека се повеќе соседни земји сакаат „да се вратат во прегратките на Русија“. 

Владимир Соловјов истакна дека овие земји во моментов се најголемите „русофоби“ и дека тие „основаа сојуз на огорчени и огорчени гувернери на кои Русија залудно им дала слобода“ и дека „омразата кон Русија и Русите“ е во прв план, но тој наведува „дека тие земји го избрале тешкиот и комплициран пат на нивното враќање во прегратките на Русија“.

На почетокот на XIX век (во 1809 година) по мировниот договор Фредрикшам“, Финска стана дел од Русија и беше дел од неа до распадот на Руската империја во 1917-1918 година кога стана независна држава. Русија, односно СССР, ја нападна Финска на крајот на 1939 година и откако не успеа да го смени режимот таму, зазеде 11 отсто од нејзината територија, која и денес е дел од Русија. Минатата недела Финска стана 31-ва членка на НАТО.

Поголемиот дел од Полска со Варшава (но без Краков) стана дел од Русија по Виенскиот мир во 1815 година, но по падот на Руската империја, Полска ја врати својата независност. Но, во 1919 година, младата советска држава ја нападна Полска и се бореше до 1921 година, кога ја загуби војната и беше принудена да се повлече. Според тајниот договор „Молотов – Рибентроп“ од август 1939 година, СССР ја подели Полска со нацистичка Германија. На 1. септември 1939 година, Германија ја нападна Полска (почеток на Втората светска војна), две недели подоцна Русија ја нападна Полска и ги припои окупираните територии кон СССР, главно Белорусија и Украина. Исто така, во 1940 година, СССР анектираше делови од романските територии – Буковина и Молдавија.

Балтичките држави потпаднаа под руска власт по мирот на ништожноста во 1721 година, а по Октомвриската револуција сите три балтички држави станаа независни. Меѓутоа, според договорот меѓу СССР и нацистичка Германија во 1939 година, сите три земји биле окупирани од Црвената армија, а потоа биле припоени кон СССР и добиле статус на Советски социјалистички републики. Со распадот на СССР во 1991 година, тие ја вратија својата независност, а потоа во 2004 година станаа членки на ЕУ и НАТО.