Тој беше македонскиот Легија: Крена востание против Албанците а беше убиен по белградски рецепт (фото)

Мајорот Горан Гергиевски Мујо бил во пријателски односи со Милорад Улемек Легија.

Мајор Горан Георгиевски Мујо е роден во Куманово на 2 декември 1969 година. Тој беше убиен на 4 април 2005 година во истиот град каде што е роден. Таму бил погребан.

Бил началник на Единицата за брза интервенција „Лавови“, која се борела против албанските терористи.

Мајорот Горан Гергиевски Мујо бил во пријателски односи со Милорад Улемек Легија, командант на Единицата за специјални операции. Освен што работат во полиција, слични се и по тоа што и двајцата беа ,,тешки” момци од жешкиот асфалт во минатото.

Целата приказна за неговиот живот е објавена во групата „Легенди на деведесеттите“.

Ви ја пренесуваме приказната во целост:

Прекарот како момче го добил од дедо му, првоборец од Кумановскиот партизански одред, бидејќи бил мало и слабо дете. Постојано трчаше, се сопнуваше и паѓаше, а дедо му викаше „Мујче“. Останатите деца го слушнале ова и почнале да го викаат Мујо. Тој прекар го носел цел живот и на крајот бил испишан на неговиот крст.

За Муј првпат се слушна во 90-та година. години. Тогаш, како млад, работел на царина и кога офицерите на ЈНА се обиделе да ги земат сите работи од македонската касарна, Мујо се спротивставил и се степал со нив.

’95. Мујо и другарите излегоа на улица со црвени беретки и го поддржаа протестот на тогашната опозициска ВМРО-ДПНЕ. Тие беа уапсени, тепани од полицијата и оттогаш властите ги етикетираат како криминалци. Но, до крајот на животот на Мујо не можеле да откријат дека учествувал во некаква криминална активност, немал криминално досие, ниту пак по него била распишана потерница.

Сепак, мрачните сили работеа на неговата глава. Поради големиот притисок на службите и поради тоа што нивните животи биле во опасност, во 1995 година Мујо со своите пријатели се преселил во Јужна Америка.

Во 2001 година албанските терористи кренаа востание и Мујо дојде да им помогне на својот народ и земја. Ја организира доброволната антитерористичка единица „Лавови“, составена од најсилните Македонци и успешно се бори против терористите.

Ниту тоа не му помогна да го подобри својот имиџ во јавноста. На многумина им беше сè уште трн во око, особено што беше посилен од било кога. Во јавноста тој сè уште беше претставен како криминалец, иако обичниот народ го гледаше како свој национален херој.

Мујо беше гласен противник на Охридскиот договор, кој беше потпишан во 2001 година со Албанците кои добија широк спектар на права и се изедначија со Македонците, а водачите на албанското востание беа унапредени и сè уште седат на водечки позиции во државата.

Во 2004 година, Мујо беше на црната листа на САД, на кои им пречеше моќта на Мујо и неговите Лавови.

Следната година бил убиен пред ноќниот клуб Линка во Куманово. Тој беше застрелан од сопственикот на клубот Горан Стојановски Линка и притоа го рани другарот на Муј, Ненад Вељковски Чавка и рани уште 3 нивни другари. Конфликтот настанал кога Марко Стојановски не им дозволил на Мујо и другарите да влезат во клубот. Им рекол дека тоа е наредба на татко му Горан. Додека се расправале, таткото на Марко, Горан Стојановски Линка, му пришол на Мујо и го застрелал 4-5 пати, а потоа продолжил да пука во другарите и на крајот застанал над телото на Мујо и пукал уште 2-3 пати за да го убие според „белградскиот рецепт“ како што пишуваа тогашните весници.

На погребот на Мујо дојдоа илјадници луѓе, тој имаше многу пријатели и во Македонија и во Србија и Бугарија.

Тој е погребан според православните обичаи. Беше голем верник и секогаш помагаше во црквите и манастирите.

Линка најпрвин беше во бегство, а по апсењето беше осуден на 8 години затвор. Поради доброто владеење тој беше ослободен по 6 години. Неколку месеци подоцна, тој беше убиен пред неговата зграда. Бил застрелан со 6 куршуми во главата. Ова најчесто сите го протолкуваа како одмазда за смртта на Мујо, но некои се сомневаа дека Линка е убиен од другата страна, бидејќи тој би бил незгоден сведок доколку се покрене темата за заднината на убиството на Мујо.