Трговската размена на Бугарија со Германија достигна рекордни 12 милијарди евра во 2022 година

Трговијата на Бугарија со Германија достигна рекордни 12 милијарди евра за 2022 година, покажуваат најновите податоци на германската Федерална статистичка служба. Тоа значи дека нашата трговска размена пораснала за 22,2 отсто во однос на претходната година, а Бугарија е на 38 место во светот во рангирањето на германската трговија. Ова го соопшти Германско-бугарската индустриска и трговска комора во најновиот број на својот билтен Булгариен Актуел, добиен во БТА.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Бугарија извезла стоки во вредност од 6,7 милијарди евра во Германија (т.е. Бугарија сега е 39-та земја по големина увозник во Германија), а увозот на Бугарија од Германија изнесувал 5,4 милијарди евра (или Бугарија е на 43-то место на листата на земји во кои Германија извезува стоки и услуги). Бугарскиот извоз во Германија е зголемен за 26,6 отсто, а увозот од Германија во Бугарија за 17,1 отсто.

По седми пат од почетокот на транзицијата, Бугарија има позитивен трговски биланс со Германија. Трговскиот дефицит на Германија со Бугарија изнесува 1,3 милијарди евра. Тоа се рекордни вредности кои никогаш досега не биле постигнати во историјата на економските односи меѓу двете земји, се истакнува во изданието.