Третата светска војна е можна во следните пет години, вели британскиот командант

Поранешниот началник на Генералштабот на британската армија, генерал Сер Патрик Сандерс, кој беше на функцијата до минатиот месец, рече дека светот се соочува со можна трета светска војна.

Тој ги предупреди членките на НАТО дека светот се соочува со „најопасниот момент од 1945 година“ и ги повика членките да инвестираат повеќе во вооружување.

Тој за „Тајмс“ изјави дека Русија, Кина и Иран се „новите сили на Оската“ и дека во следните пет години може да избие трета светска војна доколку нешто не се преземе.

Војската тврди дека тие земји претставуваат поголема закана од нацистите во 1939 година, пишува skynews .

„Тие се меѓусебно позависни и покоординирани отколку што беа првичните сили на Оската“, рече Сандерс.

Но, еден воен експерт рече дека нема потреба од конфликт доколку членките на НАТО, вклучително и Британија, значително го надградат своето оружје.

„Повеќето проценки ќе ви кажат дека имаме некаде помеѓу пет и 10 години пред Русија да се докапитализира и може да претставува закана што ја имаше пред војната во Украина“, рече Сер Патрик.