Три популарни намирници кои му штетат на здравјето на цревата

Правилната исхрана е многу важна за оптимално здравје на цревата. Така, додека некои видови храна придонесуваат за здравјето на цревата, некои можат да му наштетат на нашето варење предизвикувајќи надуеност, гадење и воспаление. Таквата храна која му штети на здравјето на цревата може да го забави и метаболизмот, што потоа придонесува за зголемување на телесната тежина. Диететичарите и нутриционистите Аби Грим и Крутика Нанавати и личниот тренер и консултант за исхрана Алана Кејт Дерик предупредија на три такви опции.

1. Житарици со вештачки засладувачи

Вештачките засладувачи, кои често се додаваат во храната за да се подобри вкусот, може да го нарушат балансот на цревните бактерии и да му наштетат на здравјето на цревата. Покрај тоа, експертите сугерираат дека конзумирањето на вештачки засладувачи може да се меша со природната регулација на апетитот на телото и потенцијално да придонесе за зголемен внес на калории и, следствено, зголемување на телесната тежина.

„Не само што житариците често имаат малку влакна, многу шеќери и хранливи материи, туку често содржат шеќер, шеќерни алкохоли и вештачки засладувачи кои можат да ја нарушат функцијата на цревата. Шеќерните алкохоли можат да предизвикаат надуеност и грчеви во стомакот и да го нарушат составот на добри и лоши бактерии во микробиомот“, вели Грим за SheFinds.

2. Засладени јогурти

Засладените јогурти со шеќер може да имаат негативни ефекти врз различни аспекти на благосостојбата. Преполни со додадени шеќери, ваквите јогурти можат да придонесат за надуеност и дигестивни непријатности, бидејќи прекумерното внесување шеќер може да го наруши балансот на цревните бактерии и да доведе до воспаление.

„Многу јогурти купени од продавница имаат премногу додаден шеќер, што го надминува препорачаниот дневен внес. Вишокот шеќер го поттикнува растот на штетните бактерии во цревата, што доведува до воспаление, надуеност и проблеми со варењето. Одредени јогурти содржат вештачки засладувачи, за кои студиите покажуваат дека потенцијално може да го наруши го составуваат цревниот микробиом и придонесуваат за зголемување на телесната тежина“, истакнува Нанавати.

3. Граноли

Иако гранолата често се смета за здрав избор за појадок поради содржината на цели зрна и јаткасти плодови, таа всушност може да придонесе за надуеност и проблеми со дебелото црево кај поединци. Многу барови гранола купени во продавница се полни со додадени шеќери и нездрави масти, кои можат да го нарушат варењето и да доведат до непријатност.

„Гранолата се смета како здрава опција богата со влакна. Сепак, повеќето комерцијални гранола барови се полни со додадени шеќери и тешко сварливи јаткасти плодови и семки, што може сериозно да му наштети на чувствителниот стомак“, заклучил Дерик.