Турските беспилотни летала Бајрактар ќе се произведуваат во Украина од 2025 година

Турската компанија Baykar планира да започне со производство на борбени беспилотни летала Bayraktar TB2 и Bayraktar Akinci во Украина во 2025 година, изјави извршниот директор Халук Бајрактар.

„Изградбата во Avia Ventures LLC, локална единица на Baykar (во Украина), се одвива според планот, а отворањето на бизнисот е планирано за 2025 година“, рече тој во петокот, пишува весникот Yeni Akit.

Шефот на компанијата истакна дека главниот дел од подготвителната работа (во фабриката) е веќе во тек. Според него, се очекува во јули електраната да биде електрифицирана.

Во август минатата година се дозна за почетокот на изградбата на фабриката за производство на турски дронови Bayraktar во Украина. Амбасадорот на Украина во Турција, Василиј Боднар, рече дека изградбата ќе трае неколку месеци, а производството ќе започне пред крајот на 2023 година. Меѓутоа, во интервју за Укринформ објавено на 13 јануари, Боднар рече дека борбите „направиле корекции на првобитните планови“.