Турски лекари во САД развија вакцина за ракот на дојка

0

Турски лекари во САД развија вакцина за да го спречат прогресијата на ракот на дојката во човечкото тело.

Во моментов се тестира на 10 волонтери во клиничко испитување, а во следната фаза ќе биде проширен на 50 волонтери според Атила Соран, хируршки онколог на дојка што го води истражувањето.

Нивното истражување на Медицинскиот центар на Универзитетот во Питсбург привлече големо внимание во САД и беше опишано како „многу важен развој“ од медиумите.

„Ракот на дојката е меѓу најчестите типови на рак кај жените не само во САД туку и низ целиот свет, вклучително и Турција“, рече Соран, пренесе ТРТ БАЛКАН.

„Сметаме дека оваа вакцина ќе го спречи прогресијата на ракот на дојката во човечкото тело“, додаде турскиот професор.

„Најважното нешто што го постигна истражувачката група, вклучително и јас, е тоа што вакцината што со години се развиваше и тестираше во лабораторија сега се префрла на клиничко испитување“.

Волонтерите ќе бидат следени во следните пет години, а вакцината ќе биде одобрена за комерцијална употреба само откако ќе биде прогласена за безбедна за употреба во поголеми клинички испитувања.

„Ракот на дојката е втор најсмртоносен карцином кај жените по ракот на белите дробови“, рече Соран.

На околу 360.000 жени се очекува да им биде дијагностициран рак на дојка во САД во 2023 година, рече тој, додавајќи дека само 16 отсто од нив ќе добијат рана дијагноза.

„Ако вакцината стапи на сила токму во оваа фаза, тогаш мислиме дека можеме да спречиме болеста да напредува во телата на барем голем дел од тие 360.000 жени“, рече Соран.

Сепак, Соран додаде дека клиничките испитувања за вакцината се одвиваат со бавно темпо бидејќи ракот на дојката не претставува акутен ризик како пандемијата Ковид-19.

Откако беше поканет во САД во 1997 година да работи како експерт, Соран стана првиот човек кој се стекнал како професор во 2004 година на Катедрата за мамапластика на Универзитетот во Питсбург.

Во 2007 година, тој го нарече своето истражување кое фрла ново светло на напреднатиот рак на дојка „Турска студија“. Сè уште е признат под истото име ширум светот.