Турција започна масовно производство на првиот тенк „Made in Turkiye“, Алтај – соопшти турската одбранбена индустрија.

Нејзиниот претседател Халук Горгун ги сподели најновите податоци за турскиот тенк Атлај – нагласувајќи дека започнале со масовно производство, пренесува Телеграфи.

Тој дури рече дека има земји кои сакаат да соработуваат со Турција за таа да стане меѓународна и дека ги продолжуваат преговорите со нив.

Новата генерација на тенкот Алтај е произведена во рамките на проектот BMC Defence и ги достигна најсовремените стандарди по потреба.

„Многу потсистеми се локализирани – технологијата е обновена и додадени се иновации за зголемување на борбените способности“, рече Горгун.