ТУРЦИЈА ОД ВОЗДУХ ПРЕД И ПО ЗЕМЈОТРЕСОТ: За неколку секунди исчезнаа цели населби! 

Она што се случи на 6 февруари 2023 година на границата меѓу Турција и Сирија, никој не можеше да го замисли ниту во својот најлош кошмар. Два силни земјотреси кои го погодија тој регион на Азија ги уништија животите на жителите за неколку секунди.

Во превод би можеле да кажеме од надеж до очај, од среќа до трагедија. Многу сириски бегалци кои најдоа засолниште од бомбите, милитантите и насилството во соседната земја во Турција, повторно беа мета на трагедија. Овој пат во урнатините исчезнаа цели семејства кои избегаа од куршуми и колење. Некои преживеаја, но многу загинаа.

Турција, земјотрес

Од друга страна, од понеделник сме сведоци дека многу катни згради од три до речиси 14 ката се урнаа, веќе ги нема. Паднаа како куќа од карти. Некои населби станаа урнатини, прашина и пепел.

Дека некогаш имало живот таму сведочат улицата, урнатините и спасувачите кои во трка со времето се надеваат дека има малку живот под купот урнатини и бетон.

Според непристрасните проценки, повеќе од 6.000 згради се уништени во оваа земјотресна зона. Најтешко е погодена турската провинција Хатај, од која преку копнен, воздушен и железнички пат се евакуирани повеќе од 28.000 луѓе.

Освен сликите, уште пострашни се воздушните снимки кои не се направени од сателити, туку со дронови, кои ги доловија размерите на оваа катаклизма.