Уапсени Срби поради спектакуларни грабежи во странство: Украле 26 милиони фунти од познати личности: Лампард и сопственикот на Лестер нивни жртви

По наредба на Јавното обвинителство за организиран криминал во координација со СБПОК и полициските служби на Велика Британија, вчера на територијата на Белград, по спроведена предистражна постапка, од слобода се лишени шест лица и тоа: Љ.Р. , М.Р., Е.Р., И.Р., Л.Р. и М.Н. поради постоење основи на сомнение дека сториле кривично дело здружување заради извршување кривично дело.

Двајца осомничени се надвор од територијата на Република Србија и во моментов се недостапни за државните органи.

Оваа организирана криминална група во временскиот период од 02.02.2018 година до 15 декември 2023 година формирала организирана криминална група на територијата на Република Србија, која парите стекнати со криминални активности ги инвестирала во купување на недвижен имот и со тоа ги внесувала во легални парични текови.

0192139906, накит, евра

Се сомничи дека вложувањето имот произлезе од криминалните активности на осомничениот Р.К.Р. во Швајцарија како и криминалните активности на осомничениот Љ.Р. во Велика Британија, стекната со провалување во поголем број објекти во тие две земји кои биле во сопственост на богаташи и со тоа одземајќи готовина и други вредни предмети.

Против осомничениот Љ.Р. кој се гони во Велика Британија поради сомневање дека на овој начин прибавил вкупно 26 милиони фунти и со тоа го оштетил Френк Лампард, поранешниот англиски репрезентативец, потоа покојниот Вишаи Шриваданапраба, поранешниот сопственик на ФК „Лестер” и Тамара Еклстоун и нејзиниот сопруг Џеј Рутланд, ќерката на поранешниот сопственик на Формула 1, Берни Еклстон, додека осомничениот Р.К.Р. беше осуден во Швајцарија за извршување на неколку кражби во кои добил корист од околу 250.000 швајцарски франци.

Осомничениот Љ.Р. и Р.К.Р. се осомничени дека парите што ги стекнале со криминални активности им ги дале на други членови на оваа организирана криминална група, кои потоа парите ги вложиле во набавка на скап недвижен имот на територијата на Република Србија, како и луксузни патнички возила и на тој начин се обидел да ги интегрира незаконски стекнатите пари во легални парични текови.

Предметната истражна постапка на ЈТОК и СБПОК цело време ја водеа во координација со Метрополитен полиција и Националната агенција за криминал на Велика Британија.

Беа претресени повеќе локации на територијата на Србија 

Јавното обвинителство за организиран криминал веднаш блокираше сметки, недвижен имот за кој постои сомневање дека е стекнат од криминални активности, како и скапи возила.

Осомничените се приведени во полиција, по што со кривична пријава ќе бидат спроведени на распит во Јавното обвинителство за организиран криминал.