УГЛЕДНА СВЕТСКА ПОЛИТИЧАРКА ЗА ЕВРОПСКИОТ ПРЕДЛОГ ЗА КОСОВО: Шолц и Макрон повторно ќе изградат правда како со договорот од Минск

0

Судејќи според планот Солц-Макрон, во тек е уште една уцена Србија да се „предаде“ и да признае отцепување на дел од својата територија.

Постојат шанси тандемот Шолц-Макрон повторно да се обиде да игра демократија и правда, исто како што тоа го направи со договорот од Минск за постигнување мир во Украина. Овие лидери продолжуваат да шират лаги за Србија и Косово. За жал, финската влада е нивен соработник во овој случај.

Ова го пишува Пирко Турпеинен, поранешен фински политичар и еден од најугледните психолози во авторскиот текст за „Новости“. За политичката клима полна со тензии во неговата земја вели:

 – Што се однесува до Финска, факт е дека приемот во НАТО во овој момент на повеќето граѓани им изгледа како предавање на Соединетите Американски Држави. Ова е спротивно на сите интереси на Финците, кои не можеа да го кажат своето мислење на референдумот. Светот денес, за жал, го води „демократијата заснована на правила“ што значи уцена, економски санкции, страв, терор и неправда.

Тој исто така додава дека има уште двајца политичари активни во финската политика кои тесно соработувале со владите на САД и Германија со намера да ја бомбардираат Југославија и да ја извршат окупацијата на НАТО:

 -Тоа се претседателот Саули Ниниште и министерот за надворешни работи Пека Хависто. Во 1999 година, финската влада ги сокри резултатите на форензичкиот фински тим за битката меѓу албанските терористи и српската полиција во селото Рачак. Финската влада лажеше. Шефот на ОБСЕ, Американецот Вилијам Вокер, ги подигнал телата од теренот и им ги покажал на група новинари кои тврделе дека биле егзекутирани. Форензичкиот тим предводен од професорот Анти Пентила дијагностицирал дека сите жртви загинале во борба, а ниту една од нив не била застрелана од непосредна близина.

Финската и германската влада одлучија да ги сокријат форензичките резултати. Ова му даде причина на претседателот Клинтон да започне со бомбардирање „поради масакрот“:

– Марти Ахтисари беше претседател на Финска. Тој беше член на тимот за преговори за мировен договор по бомбардирањето. Мировниот договор вклучуваше окупација на косовскиот дел од Србија од страна на НАТО. Со резолуцијата 1244, ОН одлучија Косово да биде дел од Србија. Сепак, САД почнаа илегално да градат огромна воена база „Бондстил“ на Косово. Ова ги овласти Албанците кои живеат во Косово да почнат да ги тероризираат Србите на неверојатни начини, што го прави речиси невозможно српските семејства да продолжат да живеат таму. Претседателот Ахтисари доби задача да ја води комисијата за планирање на конфискација на српскиот имот, без согласност на сопствениците. Србите не смеат ни да влезат во Косово и да видат што се прави. По осум години работа, Ахтисари предложи да се прогласи независност на Косово – не преку избори или преговори, или со дозвола на ОН, кои одлучија Косово да биде дел од Србија. Всушност,

Сепак, окупаторите на САД и земјите од НАТО-ЕУ го одобрија незаконското прогласување независност на Косово, Финска беше меѓу првите, по САД, што ја призна лажната држава. Сепак, пет членки на ЕУ не ја признаа независноста на Косово и до ден-денес.

Судејќи според планот Солц-Макрон, во тек е уште една уцена Србија да се „предаде“ и да признае отцепување на дел од својата територија. Се закануваат дека доколку Србија не го прифати, следуваат строги економски казни. На Србија и претстојат тешки времиња, заклучува Пирко Турпеинен во својата статија.