Украина бара од Северна Македонија хеликоптери Ми-24

0

Северна Македонија го проценува можното префрлање на јуришните хеликоптери Ми-24 во Украина.

Според медиумите во Северна Македонија, Киев испратил барање до Скопје за нападни хеликоптери.

Воздухопловните сили на оваа земја на Балканскиот Полуостров располагаат со 12 хеликоптери Ми-24.

Министерството за одбрана на Северна Македонија одби да даде дополнителни информации и додаде дека Министерството „во моментов ја анализира можноста за одобрување на украинското барање за трансфер на хеликоптери“.

Истовремено, земјата работи на избор на нови западни повеќенаменски хеликоптери, кои на крајот на оваа деценија треба да ги заменат советските Ми-8/17 и Ми-24.

Ми-24 на воздухопловните сили на Северна Македонија. Фотографија од отворени извори

Земјите се ослободуваат од овие хеликоптери од советската ера поради фактот што нивното одржување станува се потешко.

Во моментов, проектната група ги оценува предлозите од различни производители за набавка на повеќенаменски хеликоптери, кои се планираат да се користат за воени задачи, како и за заштита и спасување на цивили.

Неодамна се дозна дека чешката компанија ЛОМ ПРАХА ќе ги поправа хеликоптерите Ми-8МТ за вооружените сили на Северна Македонија.

До крајот на март државното претпријатие ЛОМ ПРАХА во Чешка ќе започне со ремонт со делумна модернизација на хеликоптерите. Процесот на поправка на Ми-8 треба да трае 13 месеци.

Според достапните информации, овие Ми-8 се направени во 1985 година во фабриката за хеликоптери во Казан и се купени во 2001 година во Украина.

Фотографија на македонскиот Ми-8МТ на поправка во едно од нашите претпријатија

Фотографија на македонскиот Ми-8МТ на поправка во едно од украинските претпријатија

Хеликоптерите подоцна претрпеа надградба во која беше вклучена израелската компанија Елбит. Последниот голем ремонт на хеликоптери се случи во 2011 година во Русија во авиокомпанијата АД Санкт Петербург. Нивната операција беше прекината во 2018 година.

Исто така во 2017 година, Милитарњи објави дека македонскиот Ми-8МТ бил на поправка во едно од украинските претпријатија. Во моментов, Северна Македонија има уште два хеликоптери Ми-17 и два Ми-8МТ. Пловната способност на Ми-17 истекува оваа година.