Украина е најминирана земја во светот, вели министерот за одбрана

Месечните судири меѓу украинските и руските сили ја направија Украина најминирана земја во светот, изјави министерот за одбрана на земјата.

Во изјава за „Гардијан“, Олексиј Резников тврди дека милиони експлозивни направи биле поставени долж линијата на фронтот што се протегала на приближно 1.000 километри, пишува Телеграф.

И некои делови од линијата на фронтот имаа до пет мини на квадратен метар, рече тој.

Некои од тие мини се оставени од украинските сили за да ги заштитат нивните одбранбени линии – но огромното мнозинство се руски.

Резников додаде: „Руските мински полиња се сериозна пречка за нашите војници, но не и непремостливи“.

„Имаме квалификувани луѓе и модерна опрема, но тие се жално несоодветни за фронтот што се протега на стотици километри на исток и југ од Украина.

Деминирањето на Украина веќе беше тема на дискусија меѓу сојузниците, при што на состанокот на 54 земји во јули беше договорено да се обучи и опреми Украина со повеќе специјализирани единици за деминирање.

Министерот за одбрана рече дека иако тој состанок има отклучени донации, потребно е повеќе од поширок опсег на партнери.

Резников ги повика и сојузниците на Киев да ја зголемат поддршката за деминирање на земјата, повикувајќи ги да ја „прошират и забрзаат“ обуката на украинската војска.