Украина има недостиг од гранати, ЕУ подготвува итен план

0

Министрите за одбрана на Европската унија денеска во Стокхолм разговараат за подготовка на план за испраќање муниција во Украина, и покрај нивните лоши залихи, а првиот пакет за итни случаи ќе биде вреден една милијарда евра.

Од друга страна, соопштено е дека украинската армија има хроничен недостиг од гранати од калибар 155 мм, пренесува Телеграфи.

Министрите на состанокот во Стокхолм во присуство на генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг и неговиот украински колега Олексеј Резников ќе подготват план од три дела. Целта е да се одобри на 20 март на состанокот на шефовите на дипломатиите на ЕУ.

Планот се заснова на заедничко обезбедување муниција во големи количини, за да може воената индустрија да биде сигурна во нарачките.

Првата фаза од планот предвидува искористување на милијарди евра од Европскиот фонд за помош за мир, за да може да се испорачаат гранати од залихите на земјите-членки во рок од неколку недели.

Според европските претставници, земјите-членки сè уште имаат доволно гранати од 155 милиметри за да не ја загрозат нивната безбедност. Планот предвидува и заедничка безбедност на вооружените сили на ЕУ и Украина, со цел да се поттикнат производителите да го зголемат производствениот капацитет.

Земјите како Естонија, која предложи да се оди понатаму (четири милијарди евра и еден милион гранати), бараат да направат повеќе.

„Со оглед на потребите на Украина, ќе им требаат најмалку 350.000 гранати од 155 мм месечно“, рече Мадис Рол, официјален претставник во Министерството за одбрана на Естонија.

Мора да се реши и прашањето дали наредбите ќе одат преку одбранбената агенција на ЕУ или преку земјите-членки кои имаат поголемо искуство со такви договори.

Постои и опција за купување гранати надвор од Европа, што според некои би било побрзо, но не би обезбедило поддршка за европскиот воено-индустриски комплекс, што ги загрижува другите.

Но, сите се согласуваат дека мора да се подготват за можни воени конфликти од целосен обем по неколку години ниски инвестиции во одбраната.