Украина: Нашите војници извршија контранапад во делови на Бахмут

0

И покрај значителните загуби, новата јуришна група на Вагнер, борци од други приватни компании постојано влегуваат во конфликтот. Меѓутоа, непријателот не е во состојба да ја преземе контролата врз градот, изјави командантот на украинските копнени сили Александар Сирскиј.

Командантот на украинските копнени сили, Александар Сирскиј, известил дека во некои делови на Бахмут, украинските војници започнале офанзива против Русите, пренесува Анадолија.

Сирскиј вчера посети неколку странски фронтови и им додели државни медали на успешните војници, соопштија од копнените сили на Украина.

Наведувајќи дека украинската армија одбила многу руски напади во изминатите неколку дена во правец на пристаништето, Сирскиј рече дека „обидите на непријателот да ги заземе нашите позиции беа неуспешни. Непријателот претрпе загуби, заробивме 10 непријателски војници“.

Наведувајќи дека продолжуваат интензивните борби во правец на Бахмут, Сирскиј тврди дека Русите се обиделе да ја пробијат одбраната на украинските војници во различни правци, но не успеале.

Тој истакна дека руските војници вложиле максимални напори да напредуваат.

„И покрај значителните загуби, нови напади на Вагнер, борци од други приватни компании постојано влегуваат во конфликтот. Сепак, непријателот не може да ја преземе контролата врз градот“, рече Сирскиј.

Велејќи дека ситуацијата во правец на Бахмут е доста комплицирана, Сирскиј додаде дека „во исто време, нашите војници го нападнаа непријателот во некои делови од градот, а непријателот напушти некои од нивните позиции“.