Украинскиот претседател вели дека ниту еден дел од земјата не може да биде напуштен

0

Не постои украински ров во кој ќе се занемари издржливоста, хероизмот на војниците, вели Зеленски.

Украинскиот претседател Володимир Зеленски изјави дека не постои дел од Украина за кој може да се каже дека може да се напушти, мислејќи на одлуката на военото раководство на земјата да го зајакне градот Бахмут во регионот на Доњецк.

„Не постои дел од Украина за кој може да се каже дека може да се напушти. Не постои украински ров во кој ќе се занемарат издржливоста и хероизмот на нашите воини“, рече Зеленски за време на вечерното обраќање доцна во понеделникот.

Зеленскиј рече дека, за време на состанокот на Штабот на Врховниот командант, ги прашал своите команданти за нивниот став за одбранбените напори во Бахмут и дали треба да се повлечат или да го зајакнат градот, на што тие одговориле да продолжат со напорите за засилување.

Истакнувајќи дека одлуката била усвоена едногласно од штабот, Зеленскиј рече дека му наложил на врховниот командант на украинските вооружени сили Валериј Залужни „да најде соодветни сили за да им помогне на момците во Бахмут“.

„Ние го браниме и ќе продолжиме да го браниме секој дел од Украина. Кога ќе дојде време, ќе го ослободиме секој град и село во нашата земја. И ние ќе бараме одговорност од окупаторот за секој истрел против Украина, за секоја подлост кон Украинците“, рече понатаму Зеленски.

Бахмут е голем транспортен центар на истокот на Украина преку кој украинските војници во Донбас се снабдуваат со оружје, воена опрема и муниција. Градот е едно од клучните жаришта на линијата на фронтот меѓу Киев и Москва, кои се во војна повеќе од една година.