Украинците се благодарни за помошта, но сакаат и вработување

0

Никогаш не помисливме дека во 21 век некој во светот ќе сака да се бори за туѓи земји, тврди Александар Урбановиќ, шеф на здружението на Украинците во Северна Македонија. Украинците, соочени со бегство од своите домови, најдоа отворени врати во сите европски земји, вклучувајќи ја и нашата земја. Но, според нив во РМВ за оние, главен проблем останува вработувањето и медицинските услуги. Според Урбановиќ, многу полесно би можеле сами да работат.  

„Во моментов жителите на Украина кои се во нашата земја со документи како лични карти за странци се околу 400 лица, тие се на времетраење до три месеци и кои само им обезбедуваат престој, но не дозволете им вработување и здравствени услуги и ние побаравме тоа да се регулира како во земјите на ЕУ каде со таа лична карта се овозможува престој, вработување и здравствени услуги“, изјави претседателот на здружението уркаина во земјава, Александар Урбановиќ.

краинците кои се во нашата земја упатија благодарност до украинската армија која цврсто стои во одбрана на државата и што во овие 365 дена покажаа дека Украина е непобедлива. Според нив, оваа криза ги извадила на површина непријателите и пријателските земји на Украина. Според бројките што ги поседува оваа организација кај нас, има некаде околу 6.000 луѓе кои заминале од хуманитарни причини, а 400 од нив имаат издадено писма за странци. По протестот, тие му оддадоа почит на гробот на украинскиот писател Тарав Шевченко.