Украл половина милион евра Благодарение на вештачката интелигенција: „Бев сигурен дека тоа е лицето и гласот на личноста која ја познавам“

0

Во Кина крадец користел вештачка интелигенција за да го промени својот изглед и да се претстави како пријател на претприемач од кој извлекол повеќе од половина милион евра.

Жртвата бил извесен Гуо и рекол дека во април добил видео повик од личност која изгледала и звучела неверојатно како негов пријател. Но, лицето со кое разговарал е измамник кој користел технологија за вештачка интелигенција за да го промени својот изглед, се вели во соопштението објавено во договор со властите на Фужоу, во источна Кина.

Крадецот го уверувал дека на неговиот пријател итно му требаат пари за да ја плати гаранцијата за јавниот тендер. Така успеал да го убеди Гу да му плати 570.000 евра од банкарската сметка на неговата компанија.

– При видеоповикот бев сигурен дека тоа е лицето и гласот на личност која ја познавам и не се посомневав во ништо, изјави бизнисменот.

Откако ја извршил уплатата, Гуо испратил СМС на пријател чиј идентитет го украл крадецот. Кога ја видел реакцијата на пријател кој очигледно не знаел за трансакцијата, претприемачот сфатил дека е измамен и повикал полиција. На банката и било наредено да не ги исплати парите, а на Гу му биле вратени 450.000 евра. Измамниците не беа пронајдени.

Употребата на вештачка интелигенција, понекогаш поради злоупотреба, станува се почеста во светот, особено откако американската компанија OpenAI го лансираше ChatGPT , робот со кој може да се разговара и да го имитира човечкиот глас.