Унгарија стави вето на резолуцијата на Советот на Европа – украинската мировна формула не е поддржана

Унгарија стави вето на резолуцијата во Советот на Европа за формално признавање и поддршка на мировната формула од десет точки на украинскиот претседател Володимир Зеленски.

Во пораката на Фејсбук, унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто рече дека „други планови“ биле предложени од други, но не се разгледуваат од Советот и дека исклучувањето на Русија од телото значи дека мировните преговори не можат да функционираат. Министерот не прецизираше на кои други планови се однесува.

Украинската мировна формула од десет точки, план кој првпат го претстави Зеленски есента 2022 година, се состои од неколку клучни столбови, од кои еден е целосно повлекување на руските трупи од окупираната украинска територија.

Русија се повлече од Советот на Европа во март 2022 година по нејзината целосна инвазија на Украина, а потоа беше формално протерана еден ден подоцна, пишува Телеграф.

„Наместо да фантазираме за нуклеарна војна, конечно ни требаат вистински мировни преговори“, напиша Сијарто, додавајќи дека „вистинските мировни преговори можат да се одржат само ако сите завојувани страни седнат околу масата“.

„Денес Советот сакаше да усвои резолуција во која сакаше да го признае само и исклучиво мировниот план на претседателот Зеленски како мировна формула што треба да се разгледа и поддржи“, рече тој.

Сијарто рече дека побарал да се разгледаат и овие други планови, но тоа беше одбиено од мнозинството членови на КиЕ.

„Затоа ставив вето, па немаше резолуција на Советот“, рече Сијарто.

Највидливиот алтернативен мировен план беше предложен од кинеското Министерство за надворешни работи, кое објави изјава од 12 точки во февруари 2023 година, во која ја опишува позицијата на Пекинг за „политичко решение“ на руската војна од целосен обем.

Многу западни лидери го отфрлија предлогот, истакнувајќи дека тој најверојатно ќе работи само во корист на Русија.