Урнебесна ситуација во Хрватска: Спиел на работа, па го тужел министерството – мора да му платат 10.000 евра!

Синдикалниот комесар во Министерството за демографија, семејства, млади и социјална политика на Хрватска, кој беше отпуштен, по долга судска постапка докажа дека пет години бил омаловажуван на работното место, дека бил малтретиран и дека му било нарушено достоинството.

Затоа, според пресудата на Општинскиот суд за труд во Загреб, надлежното министерство во Хрватска мора да му исплати отштета од десет илјади евра.

Како што се наведува, тој успеал да докаже дека од 2013 до 2018 година бил малтретиран, не добивал работни задачи, а бил исклучен од заедничката документација. Неоправдано го нарекуваа лош работник, па дури и заврши во медиумите затоа што наводно спиел на работното место. Некој го фотографирал и ги проследил фотографиите на новинарите.

Објавата е проследена со коментар дека се работи за „заспан државен службеник“.

– Вознемирен сум како синдикален повереник затоа што не сакав да ја компромитирам мојата работа како повереник под притисок на претпоставените, посочувајќи ги постојните незаконитости, особено во однос на службените односи. Поради тоа, моите претпоставени вршеа огромен психолошки притисок врз мене, обвинувајќи ме дека давам на медиумите информации кои го нарушуваат угледот на Министерството – објасни вработениот.

Иако не му беа дадени задачи, тој беше уредно оценет како државен службеник.

– Ми го одзедоа компјутерот извесно време, па не можев ништо – рече меѓу другото, наведувајќи како укажал на неправилности, и дека сè започнало во 2013 година.