Уставните измени одлучувачки за правецот на државата!

0

Уставните промени се одлучувачки за напредокот на државата, ако се случат, земјата го продолжува европското патување, ако не се случат, земјата е изолирана и назадува и повторно се соочува со бугарското вето, па имаме враќање на нула. Меѓу другото, од оваа ситуација може слободно да се каже дека уставните измени ја ориентираат земјата, бидејќи Северна Македонија е ориентирана кон Европската Унија, односно кон Западот, доколку овие промени не се случат, тогаш ориентацијата на земјата се става на ризик бидејќи тоа е очигледно во корист на Русија. Оттука, неодамнешните истражувања и анкети направени на оваа тема докажуваат дека во земјава има пораст на евроскептицизмот, што директно влијае на намалувањето на довербата на граѓаните во ЕУ. Кога зборуваме за евроскептицизам, тоа се случува само кај македонските граѓани кои стравуваат за својот етнички идентитет. Мора да се случат уставни промени и земјата да продолжи со патувањето кон полноправно членство во ЕУ, што потоа ќе донесе сеопфатен напредок во сите други области.пишува Журнал.

Настрана политичките точки, потребно е единство за Северна Македонија да го надмине овој предизвик –

Во Северна Македонија, сега или никогаш, на земјата и на граѓаните им е потребно политичко единство пред овој предизвик кој е клучен за земјата и општеството. Мора да се прогласи едногласно и да се соберат 80 гласа пратеници во Собранието за да се направат соодветните Уставни измени.

Уставните измени ќе ги подготват најпознатите експерти за правни прашања, изјави премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски, говорејќи за важноста на нивното одобрување, пред да бидат испратени на одобрување во Собранието. Тој рече дека опозицијата може да предложи и уставни експерти да се вклучат во расправата за изготвување амандмани од кои зависи натамошниот процес на европска интеграција на Северна Македонија.

Зошто треба да се направат овие промени?

Треба да се направат промени за вклучување на бугарското малцинство во преамбулата на македонскиот Устав, како државотворен народ, како што е предвидено во договорот со Бугарија, врз основа на она што е познато како „француски предлог“ за решавање на спорови меѓу двете држави за македонскиот идентитет, јазик и историските разлики.

„Во фаза сме на формирање на експертската група, со цел да подготвиме амандмани за да се информира целото мислење што ќе менуваме во нашиот Устав. Во него нема да ги вклучиме само Бугарите, туку и другите заедници кои може да бидат заинтересирани. Во овој процес се поканети и опозициските партии со експерти, иако знаеме дека не учествуваат во ниту еден процес, освен што напорно работат да уништат се и да ја блокираат европската иднина на нашата држава“, рече Ковачевски.

По подготовката на амандманите, во Собранието ќе има расправа за нивно одобрување, а премиерот Ковачевски рече дека се надева оти тие ќе бидат одобрени со две третини од гласовите, како што предвидува Уставот.

Парламентарното мнозинство во моментов ги нема потребните 80 пратеници од 120 колку што брои Собранието, па затоа бара поддршка од опозицијата. Опозицијата, пак, не само што ја одби поканата да учествува со експерти во уставната расправа, туку уште еднаш побара распуштање на Собранието и организирање предвремени парламентарни избори.

Претседателот на ВМРО ДПМНЕ, Христијан Мицкоски, рече дека ниту еден пратеник од опозицијата нема да ги поддржи измените и дека поминало времето, според него, кога на пратениците им се заканувале дека ќе постапат спротивно на нивната волја.

„Имаме проблем и тој може да се реши само со предвремени избори. Секој од нас мора да даде аргументи дека треба или не треба да се прават уставни измени, а народот понатаму ќе одлучи. Овој проблем нема да се реши со ставање пиштол на некого во глава или фаќање за уво и кажување како да постапи. Ви гарантирам дека ниту еден пратеник на опозицијата нема да ги поддржи измените“, рече Мицкоски.

Според истражувањето спроведено од Институтот за демократија и Фондацијата Конрад Аденауер, Македонците се против уставните измени –

Истражувањето спроведено од Институтот за демократија и Фондацијата Конрад Аденауер покажа дека две третини од испитаниците се против уставните измени, што говори за раст на евроскептицизмот.

На прашањето како би гласале доколку има референдум за членството на земјата во ЕУ, 64 отсто одговориле дека се за интеграција, што е за околу 20 отсто помалку отколку во 2014 година кога поддршката за ЕУ ​​достигна над 80 отсто.

Директорот на канцеларијата на Фондацијата Конрад Аденауер во Скопје, Даниел Браун, за REL изјави дека овие бројки се резултат на односот на Бугарија кон Северна Македонија, но додаде дека македонските политичари треба да имаат усогласен однос кон надворешната политика и кон ЕУ. дека довербата во евроинтеграциите не се намалува дополнително.