Утре е Митровдан, една од најголемите македонски слави! Еве зошто е важно да имате букет босилек: Еден обичај е особено важен ноќеска (фото)

Македонската православна црква и верниците во среда го слават Митровден, православен празник посветен на Димитриј Солунски. Се смета за една од најголемите слави во Македонија и со неа се поврзуваат голем број народни обичаи и верувања.

Македонската православна црква утре го празнува празникот Свети Димитриј Солунски, кај народот познат како Митровдан, во спомен на маченичката смрт на овој светител. Го слават Македонците, Србите, Русите и Грците. Верувањето вели да се седи дома. 

Митровдан е петтиот по големина македонски празник, а се верува дека му помага на секој што ќе се повика на неговото име. Според народните преданија и житијата на светителите, гробот на Димитрија мирисал на босилек.

Луѓето веруваат дека  Митровдан може да се искористи за да се предвиди каква зима ќе биде. Ако има мраз на 8 ноември, кога се слави Свети Димитрија, велат дека ќе биде долга и студена зима со многу снег. Сите посакуваат на Митровдан да биде сончево, за да имаме поблага зима.

Велат дека сонцето навестува блага зима на овој голем празник. Спротивно на тоа, доколку на Митровдан падне снег, се верува дека ќе трае до април.  Има многу народни обичаи поврзани со оваа слава.

Една од најважните работи е  тој ден да се остане дома, бидејќи – во спротивно – цела година ќе бидат надвор и ќе преноќуваат во туѓи куќи.  Ова не важи за оние кои слават или одат на славатсо роднини или блиски пријатели, но подобро е да преноќат во својот дом. 

Во Македонија, исто така, постои верување дека на овој ден не треба да ги карате малите деца, колку и да згрешиле или биле немирни, затоа што наводно тогаш ќе бидат палави цела година. Луѓето веруваат дека од Митровдан секој ден може да се очекува силна зима.

Главното верување е дека сите големи работи треба да се завршат пред овој празник.

Важен сегмент на кој треба да се внимава е осветувањето на водата . Домаќинката подготвува сад со вода, букет босилек, свеќичка, кадилница со брикети и темјан и список на членови на домаќинството. Сите овие се поставени на масата во просторијата каде што се наоѓа иконата. Потоа доаѓа парохискиот свештеник кој ја осветува водата. Добро би било кога на светата вода присуствувале сите членови на домаќинството, па затоа и порано се најавува свештеникот.  Кога ќе се испие водката, сите во куќата треба да се напијат по малку, а остатокот се користи за правење празнична торта.

Ден пред прославата,  домаќинката на куќата замесува колач од чисто пченично брашно, на кое се додава малку осветена вода пред славата . Колачот е украсен со разни украси. На централниот дел треба да има украс со симболот ISHS (Исус Христос победува).