УШТЕ ЕДЕН ГЕРМАНСКИ ГИГАНТ БАНКРОТИРАШЕ – Кризата тропна на вратата на еден од најголемите производители во Европа

0

Steuler, еден од најголемите германски и европски производители на плочки, банкротираше.

Компанијата со седиште во Бремен сама поднела барање за стечај поради големиот пад на нарачките и продажбата во последните месеци. Консултантската компанија „Ебнер Сток“ наведува дека работи со компанијата на план што побрзо да ја помине фазата на реструктуирање.

Над 650 работници во неколку германски градови се погодени од банкротот.

Банкротот кој се насочува кон себе не мора да значи исклучување. Многу компании всушност користат таков процес за да го реорганизираат својот бизнис со цел да опстанат на пазарот.

За потсетување, Steuler не е единствената компанија која банкротираше во Германија во последниот период.

Пред само неколку дена, Институтот за економски истражувања – IWH од Хале објави дека бројот на банкроти во јуни достигна највисоко ниво од 2016 година. Во однос на истиот месец лани, тој број е зголемен за 48 отсто и изнесува 1.050.