Уште еден смртен случај од легионела во Хрватска

Уште едно лице почина денеска како последица на легионела на реброто на Загреб, пренесува Индекс. Бројот на загинати сега се искачи на три.

Вкупно шест лица се заразиле со легионерска болест и тоа во болница. Сите преостанати инфицирани имаат тешки коморбидитети и се имунокомпромитирани.

КБЦ Загреб претходно потврди дека легионела се појавила во болница и дека ја изолирале во вода.

„Веднаш го алармиравме Хрватскиот институт за јавно здравје кој ги направи сите анализи и бактеријата е изолирана во водоводниот систем. Во моментов во тек е пастеризацијата, односно се пушта топла вода од сите чешми во болницата,“ изјави Миливој Новак, помошник директор за квалитет.

Од болницата соопштија дека во 17 часот ќе одржат медиумска конференција.

За каква болест се работи?

Бактеријата легионела може да предизвика лесна болест наречена Понтијак треска со симптоми слични на грип: треска, слабост, главоболка, болки во мускулите, се наведува на веб-страницата на Институтот за јавно здравје. Не се регистрирани смртни случаи. Иако легионерската болест сигурно постоела и порано, бактеријата Легионела за првпат била откриена во 1976 година по големата епидемија меѓу американските легионери за време на нивната конвенција во хотел во Филаделфија.

Легионела се наоѓа во природата во различни води како реки, езера и кал, обично во помал број. Опасноста настанува кога влегуваат во водните системи изградени од човекот, како што се кули за ладење, големи системи за водоснабдување, навлажнувачи, украсни фонтани и слично, најчесто со оштетување на водоводните цевки, дотек на површинска вода и неправилно поврзување на потрошната вода, на пр. поврзување со хидрантска вода.

Најчестиот фактор на ризик за заразување на Легионерската болест е пушењето големи количини цигари. Други фактори вклучуваат луѓе над 50 години (особено мажи), хронична болест на белите дробови, трансплантација на органи, земање големи дози на кортикостероиди, ослабен имунолошки систем и прекумерно консумирање алкохол.

Се третира со антибиотици, азитромицин, кинолони или рифампицин.