Фармерите во Романија и Бугарија протестираат поради презаситеноста на украинското жито на локалните пазари

Земјоделците во Романија и Бугарија на 7 април протестираа против презаситеноста со земјоделски производи од Украина кои го преплавија пазарот во тие земји и ги намалија цените за локалните земјоделци.

Околу 100 земјоделци се собраа во Букурешт, додека стотици други протестираа низ Романија во долги конвои трактори. Во Бугарија, производителите на жито блокираа некои гранични премини со земјоделски возила.

Земјоделците, исто така, се собраа пред канцеларијата на претставникот на Европската комисија во Букурешт, држејќи постери на кои пишуваше: „Не казнувајте ја нашата солидарност“, додека други ги повикаа претставниците на Европската унија „да преземат одговорност, да преземат акција, да се грижат“.

ЕУ се откажа од царинските давачки и увозните квоти за украинските земјоделски производи во мај 2022 година како начин за олеснување на транспортот на производите на светските пазари во услови на целосна инвазија на Русија на Украина.

Очекувањата беа дека украинското жито ќе транзитира низ ЕУ на својот пат до тие традиционални пазари. Но, според производителите на жито, тоа ги поплави внатрешните пазари на земјите-членки, намалувајќи ги цените што локалните производители можат да ги наплатат за својата стока.

Бугарските производители на жито бараат од Европската унија да ја укине регулативата.

„Магацините на бугарските земјоделци се полни со застојани производи. Нема пазар за бугарско жито. Жетвата доаѓа за два месеци“, соопшти Националната асоцијација на бугарските производители на жито. Според нивните податоци, 40 отсто од минатогодишната реколта на жито и сончоглед останува непродадена .

Лилијана Пирон, извршен директор на Лигата на романските здруженија на земјоделски производители, на протестот во Букурешт рече дека земјоделците од неговата земја „достигнале точка каде што чувствуваат дека повеќе не можат да се соочат со трошоците“ на „нелојалната конкуренција“ од Украина.

„Ни делат помалку од три месеци од новата реколта и реална е опасноста стоката што ќе ја имаме готова оваа сезона да не може да се продава по цени над производствените трошоци“, рече таа. „Ќе бидеме сведоци на синџир на банкротства на романски земјоделци.

Полските земјоделци, исто така, одржаа протести во последните недели. Полскиот министер за земјоделство, Хенрик Ковалчик, поднесе оставка на 5 април, откако стана фокус на гневот на земјоделците.

Брисел минатиот месец вети дека ќе им помогне на земјоделците за жито и житни култури во Романија, Бугарија и Полска со вкупен пакет компензација од 56,3 милиони евра (61 милион американски долари) — 16,7 милиони за Бугарија; речиси 30 милиони за Полска, а 10 милиони за Романија. Земјоделците и националните влади рекоа дека понудата не е доволно добра.

„Доколку денешниот протест не се слушне во Брисел, ќе разгледаме поголеми акции со учество на други земји кои го делат истиот став“, рече Илија Проданов, шеф на здружението на производители на жито во Бугарија.