Фатена европска “патувачка банда”: Хрвати и Срби организирале стотици грабежи, полицијата објави интересни детали

0

Хрватската полиција неодамна учествуваше во меѓународна акција за разбивање на „патувачка банда“ која ограбува куќи во земјите на ЕУ, а во Хрватска пронашла голема количина накит, техничка стока и други предмети што ги смета за украдени оттаму.

Шпанската и француската полиција претходно овој месец соопштија дека разбиле „патувачка банда“ која ограбувала домови во Шпанија, Франција и Португалија.

Во пет европски земји, најмногу во Франција, приведени се 31 лице со хрватски, српски и италијански документи. Претресени се најмалку 17 куќи. Во ова учествуваше и хрватската полиција, во редовна меѓународна соработка.

Наведената координирана акција е извршена истиот ден во повеќе земји од ЕУ, а во неа биле вклучени и полициски службеници во Хрватска, кои врз основа на европскиот налог за истрага извршиле доказни претреси на куќи и други простории, изјави хрватската полиција.

„По тој повод, пронајдена е и привремено одземена поголема количина накит, мобилни телефони, лаптоп компјутер и други предмети за кои постои сомневање дека потекнуваат од кривични дела извршени во земјите членки на ЕУ или се набавени со проневерени пари во наведените кривични дела“, додаваат од полицијата со седиште во Загреб.

Во Хрватска полицијата уапси две лица, хрватски државјани, 27-годишен маж и 57-годишна жена.

Од јули 2021 година до октомври 2022 година, патувачката банда извршила стотици грабежи на куќи низ Европа, крадејќи предмети вредни неколку милиони евра, објави португалската новинска агенција Луса, повикувајќи се на информации од француската полиција.

Луса наведува дека се работи за српско-хрватска криминална група.

Групата дејствувала од областа на јужниот шпански град Аликанте, па шпанската полиција во блискиот град Орихуела уапсила пет лица со хрватски и италијански документи. Според полицијата, кај уапсените бил пронајден скап накит и пластична карта за насилно кршење на бравите на вратите од становите и куќите.

Шпанија со години е на удар на ограбувачи на куќи или „семејни кланови“, како што ги нарекува локалната полиција.

Мажите ги оставаат младите жени пред куќите и зградите во автомобили, а потоа ги провалуваат бравите и одземаат вредни предмети како накит, парфеми, готовина и часовници.

Нивната трага водеше до Франција, па во септември 2022 година беше формиран шпанско-француски полициски тим, кој се обрати за помош до полицијата на Хрватска, Италија, Холандија и Швајцарија.

Идентитетот на уапсените не е соопштен. Хрватската полиција забележува дека кривичната истрага продолжува: „Меѓународната операција продолжува, а во моментов немаме официјални информации за други лица уапсени во други земји кои учествувале.“

Се додава дека за овој и слични случаи ќе продолжи да соработува со другите полициски сили.

„Размената на информации за членовите и движењата на мобилните криминални групи кои вршат имотни деликти е вообичаена активност меѓу земјите-членки на ЕУ, како и нашите соседни земји кои не се во рамките на ЕУ“, додаваат од хрватската полиција.