Формалната интеграција на Финска во НАТО е завршена

Ниинисто рече дека НАТО добива сојузник кој сериозно ги сфаќа своите обврски.

Официјалниот процес на интеграција на Финска во НАТО алијансата официјално заврши, откако во понеделникот беше потпишана заедничка декларација.

Во Претседателската палата во Хелсинки се одржа свеченост по повод завршувањето на процесот на воена интеграција на Финска, чиј домаќин беше финскиот претседател Саули Ниинисто.

Врховниот сојузнички командант за трансформација на НАТО, генерал Филип Лавињ и командантот на финските одбранбени сили, генерал Тимо Кивинен, потпишаа заедничка декларација со која се одбележува завршувањето на интеграцијата на Финска во воената структура на НАТО.

Зборувајќи на церемонијата, Ниинисто рече дека НАТО добива сојузник кој сериозно ги сфаќа своите обврски.

„Процесот беше многу брз. Околу 30 години од нашата блиска соработка и воена интероперабилност со НАТО го овозможија тоа темпо“, додаде тој.

Ниинисто ги повтори своите желби да ја види Шведска како сојузник во НАТО.

„Формалната фаза на интеграција е успешно завршена и финските одбранбени сили сега ќе ги задржат своите декларирани способности“, се вели во потпишаната заедничка изјава објавена на веб-страницата на финските одбранбени сили.

Финска и Шведска аплицираа за членство во НАТО веднаш откако Русија ја започна својата војна во Украина во февруари 2022 година.

Иако Туркие го одобри членството на Финска, која стана најновата членка на НАТО на 4 април, Анкара чека Шведска да го спроведе трилатералниот меморандум потпишан минатиот јуни во Мадрид за да се справи со безбедносните грижи на Анкара.

Шведска усвои антитерористички закон во ноември минатата година, надевајќи се дека Анкара ќе ја одобри кандидатурата на Стокхолм за членство во НАТО. Новиот закон, кој стапи на сила на 1 јуни, им дозволува на властите да гонат поединци кои поддржуваат терористички групи.