ФОТО | Еве како изгледаат ‘совршениот’ маж и жена според вештачката интелегенција! Резултатите се шокантни, а едно е особено загрижувачко – погледнете

0

Вештачката интелигенција (ВИ) генерираше фотографии од совршена жена и совршен маж, а резултатите се доста вознемирувачки!

ВИ користела алатки за да добие увид во податоците и фотографиите на милијарди луѓе на социјалните мрежи и врз основа на нив создала идеал кој загрижи многумина.

Истражувањето било спроведено од страна на организацијата за подигање на свеста за нарушувања во исхраната, The Bulimia Project и тие предупредуваат дека резултатите се во голема мера нереални во нивното на прикажување на типовите на телото, и лесно е да се види зошто. Откритијата нема да им се допаднат на луѓето кои се дебели.

За почеток, фотографиите на мажи и жени покажуваат пристрасност кон потемните тонови на кожата. Жените на фотографиите се прикажани со руса коса и кафени очи, додека мажите имаат кафена коса и иста боја на очи. Сепак, бојата на косата е можеби најмалиот проблем на овие фотографии.

ВИ – жена

Истражувањето на The Bulimia Project покажа дека збирката на фотографии со вештачка интелигенција објавена на социјалните мрежи се многу посексуализирани од повеќето фотографии кои моментално се наоѓаат на Интернет. Што се однесува до жените, на 37 отсто од фотографиите имаа руса коса, а на 53 отсто од фотографиите тие се со маслинеста кожа.

Фотографиите од идеалното машко тело прикажуваат крупни, мускулести бодибилдери, со голем бицепс. 67 проценти од фотографиите на мажи вклучуваат кафена коса, додека 63 проценти од фотографиите покажуваат исончана кожа.

Откако ја искористи вештачката интелигенција за да ги анализира фотографиите што социјалните медиуми ги претставуваат како идеални маж и жена, The Bulimia Project побара од вештачката интелигенција да ја сподели својата перспектива врз основа на фотографии од Интернет.

За совршен маж во 2023 година, вештачката интелигенција прикажа фотографија на мажи со брада и главно кафени очи и коса. За совршената жена, резултатите се фотографии на жени со кафени очи, кафеава коса и исончана кожа.