ФОТО | ЕМАНУЕЛ МАКРОН ВЛЕЗЕ ВО “ДВОРОТ“ НА ВЛАДИМИР ПУТИН – Претседателот на Франција во Централна Азија го пофали Казахстан што одбил да застане на страната на Русија

Претседателот на Франција, Емануел Макрон, денес пристигна во Казахстан, првата станица од неговата турнеја низ Централна Азија, регион за кој медиумската агенција Reuters пишува дека отсекогаш се сметал за „двор“ на Русија, односно за интересна зона на Москва.

Reuters наведува дека од почетокот на војната во Украина тој регион уште еднаш го привлече вниманието на Западот.

Се вели дека богатиот со нафта Казахстан веќе се појавил како замена за снабдувач на сурова нафта за европските земји по прекинот на снабдувањето од Русија, но земјата е исто така важна алка на новиот трговски пат КинаЕвропа што ја заобиколува Русија.

Reuters наведува дека Казахстан освен што е богат со нафта е и голем извозник на ураниум, а таму веќе работи и француската компанија „Орано како дел од заедничкиот проект со државната нуклеарна компанија „Казатомпром“.

Емануел Макрон
Емануел Макрон и Касим-Жомарт Токаев

За време на состанокот со претседателот Касим-Жомарт Токаев, Емануел Макрон го пофали Казахстан што одби да застане на страната на Русија поради Украина.

Се вели дека двете земји потпишале деловни договори, вклучително и изјава за намера да воспостават партнерство во многу бараното поле на елементи од ретки земји и ретки метали.

Во никој случај не ги потценувам геополитичките тешкотии, притисоците… што некои можеби ги вршат врз вас“, му порача Емануел Макрон на Касим-Жомарт Токаев.

Емануел Макрон
Емануел Макрон

Тој изјави дека неговиот колега од Централна Азија оди по таков пат за неговата земја што одбива да биде вазал на која било земја и се обидува да изгради бројни и избалансирани врски со различни земји.

Претседателот на Казахстан посетата на Емануел Макрон ја нарече „историска“.