ФОТО | УКРАИНЦИТЕ СТИГНАА ДО ПОСЛЕДНАТА ЛИНИЈА НА РУСКАТА ОДБРАНА – Овде ќе се решава судбината на фамозната контраофанзива: Останаа уште ‘змејските заби’ !?

0

Украинската пешадија стигна до третиот и последен слој на клучната руска одбрана во регионот на Запорожје“, тврди аналитичарот на угледниот Институт за проучување на војната (ISW) со седиште во Вашингтон, САД.

Можеби се подготвуваат да ја пробијат линијата на генералот Сергеј Суровикин кај Вербове, иако т.н. ‘земјски заби’ и рововите се уште не се демонтирани за да се дозволи да помине тешката опрема“, вели аналитичарот Џорџ Барос.

Украинците сега се соочуваат со одбранбен ров полн со руски војници пред да можат понатаму да напредуваат“, тврди Џорџ Барос, нагласувајќи дека штом Украина ќе го пробие третиот слој на одбраната, сè уште ќе биде соочени со теренски утврдувања зад главната линија.

Геолокационите снимки објавени на 4. септември покажуваат дека украинските сили напреднале на позиција источно од руските противтенковски ровови и ‘змејските заби’ кои се дел од трослојната одбрана веднаш западно од Вербове. Исто така, снимката покажува дека украинската лесна пешадија исто така напредувала понатаму во серија подготвени руски одбранбени позиции долж патот што оди северозападно до Вербове“, се вели во најновиот извештај на ISW.

Други геолокацирани слики објавени претходниот ден, исто така, покажуваат како украинските сили напредуваат на руските одбранбени позиции меѓу Роботина (10 километри јужно од Орихив) и Новопрокопивка (13 километри јужно од Орихив). Според Институтот за проучување на војната, украинските сили го прошируваат пробивот што веќе го направија во еден руски одбранбен слој и, наводно, маневрираат повеќе опрема и персонал во тактичките задни области на слојот.

Министерството за одбрана на Русија, од друга страна, тврди дека руските сили ја подобриле својата тактичка ситуација во близина на Роботин и Вербове, иако ISW тврди дека не видел докази за руски напредок во областа.