Франција планира со устав да го заштити правото на абортус

Претседателот Емануел Макрон во петокот го поднесе јазикот на амандманот со кој Франција ќе биде првата земја што го запишува правото на абортус во нејзиниот устав.

Макрон на социјалните мрежи објави дека до следната година „правото на жените да изберат абортус ќе стане неповратно“. Притисокот доаѓа како директен одговор на ограничувањата на правата за абортус во Соединетите држави.

Францускиот претседател Емануел Макрон изјави дека неговата влада планира уставно да го заштити правото на абортус. Тој рече дека неговата влада следната недела ќе поднесе нацрт-текст до највисокиот административен суд во Франција, со цел правата на абортусот да бидат уставни до крајот на годината.

На социјалната мрежа Х (поранешен Твитер) објави дека предлог-предлогот ќе биде доставен до Државниот совет, највисокиот управен суд во Франција, а целта е да се заштити правото на абортус до крајот на годинава.

„Во 2024 година, правото на жените да одлучат да ја прекинат бременоста ќе стане непобитно“, рече Макрон.

Уште на 8 март, Макрон рече дека ќе обезбеди право на безбеден и легален абортус за секој на кој му е потребен и го сака, што делумно се гледа како реакција на укинувањето на федералните права за абортус во САД минатата година.

Амандманите на уставот во Франција бараат референдум или одобрување на минимум три петтини од членовите на двата дома на парламентот.

Абортусот во Франција е декриминализиран во 1975 година и оттогаш се прават напори за законско подобрување на условите за абортус, со посебен акцент на заштитата на здравјето и анонимноста на жената, а се прават напори да се намали финансискиот товар на постапката.

Истражувањето на јавното мислење од ноември 2022 година покажа дека 89% од испитаниците ја поддржуваат уставната заштита на правото на абортус.

Објавата уследи по ветувањето што Макрон го даде на 8 март, Меѓународниот ден на жената, кога на Твитер одговори на укинувањето на федералните права за абортус во САД минатата година: „Универзална порака за солидарност до сите жени кои гледаат дека ова право е повредено денес: Франција . ќе ја вреже во својот устав слободата на жените да прибегнуваат кон абортус“.

Резолуцијата беше огромно поддржана во националното собрание во ноември минатата година, пред да биде усвоена од Сенатот во февруари и покрај противењето на десничарските партии, кои тврдеа дека француските права за абортус не се загрозени.

Во исчекување на крајот на процесот, министерот за родова еднаквост, Беранже Кујар, на мрежата Х рече: „Ова е победа за сите жени и моќен симбол испратен во другите земји во светот каде што нашите права губат земја“.

Според владините податоци, минатата година во Франција биле извршени 234.000 абортуси.