Француската влада бара од производителите на месо да ја намалат содржината на нитрити

0

Француската влада побара од производителите на месо од шунка и сувомесни производи да ја намалат употребата на нитрити, без да воведат целосна забрана што ја бараат застапниците за борба против ракот.

Акцискиот план на владата има за цел „итно намалување на нитритните адитиви“ во сувомесните производи за околу 20 отсто, според Министерството за земјоделство, кое рече дека одредниците ќе бидат дел од индустриските кодови и ќе станат основа за државните инспекции на околу 300 производители кои произведуваат 1,2 милиони тони производи годишно, според индустриската групација Inaporc.

Без да даде детали, владата рече дека ќе го поддржи секторот да ги измени своите процеси и рецепти за да ги почитува границите.

Ризик од рак

Производителите на сувомеснати производи користеле нитритни адитиви за да ги зачуваат своите производи и да го спречат развојот на бактерии, особено ботулизам. Нитритите се тие што и даваат розова боја на шунка.

Француската агенција за храна, животна средина и здравје и безбедност при работа (Anses) во јули 2022 година се согласи со проценката на Светската здравствена организација која го класифицираше преработеното месо како канцерогено, што ја наведува владата да работи на план за намалување на нитритите. 

Планот, кој беше одложен, има намера да го намали за 25 проценти количината на нитрити што се користат во најконзумираните сувомесни производи, особено парчиња сланина ( лардони ), месо во саксии ( рилети ) и сушени колбаси ( сосисон ) и да се исечат нитритите во шунка. за најмалку 30 проценти, во рок од шест до 12 месеци.

Нитритите во свежите колбаси до април треба да се намалат за 30 отсто, а во рок од една година да се сведат на нула.

Групата за права на потрошувачите Foodwatch и француската лига против рак, кои водеа кампања  за целосна забрана на нитритните адитиви , ја осудија, како што ја нарекоа, „плашливоста на владата“, која одлучи да оди со доброволни намалувања.

Групите би сакале да видат забрана за прехранбени адитиви  Е249, Е250, Е251 и Е252 – калиум нитрит, натриум нитрит, калиум нитрат и натриум нитрат.

Владата, од своја страна, вели дека ќе спроведе игра за истражување и иновации од оваа година за да се придвижи кон „елиминација на нитритите во повеќето производи“ во рок од пет години.

Производителите велат дека се подготвени да го спроведат планот за намалување, но дека забраната на нитритите не е решение, бидејќи не постојат алтернативи за да се осигура дека месните производи се безбедни за консумирање.