ФРИЗЕРКИТЕ ТАМУ ЗАРАБОТУВААТ 1.780 ЕВРА! Ова е детален список со плати во Германија, едно занимање е посебно интересно и за Македонците

Покрај степенот на образование, изборот на занимање во голема мера го одредува и износот на идната заработка. Значајни разлики во заработката може да се идентификуваат и помеѓу различните занимања.

Споредбата на платите на Германскиот сојузен завод за статистика покажува големи разлики помеѓу професионалните групи. На пример, фризерите заработуваат многу под просекот, а пилотите многу над просекот. Покрај степенот на образование, изборот на занимање во голема мера го одредува и износот на идната заработка.

Во април 2022 година, фризерите со полно работно време добиваа бруто месечна плата од 1.778 евра, додека техничарите за мехатроника на моторни возила добиваа околу 1.400 евра повеќе со просечни 3.204 евра. Негувателките заработувале помалку од просекот (4.105 евра) со бруто од 3.559 евра месечно. Во различни квалификации за обука, меѓу оние кои најмногу заработиле имало доктори (7.706 евра), адвокати (8.405 евра) и пилоти (8.739 евра), пишува магазинот Phoenix.

Високите образовни квалификации обично доведуваат до повисоки плати. Ова го покажува споредбата на сојузниот завод за статистика на Германија. Постојаните вработени со завршена стручна подготовка во април 2022 година заработувале во просек по 3.521 евра бруто месечно. Без стручна квалификација, пак, платата била само 2.817 евра, значи околу 700 евра помалку. Оние кои можеле да покажат магистерско, техничко или техничко училиште добивале во просек по 4.826 евра. Со диплома платата била 4.551 евро, со магистерски сте заработиле околу 1.600 евра повеќе (6.188 евра). Колкави се месечните бруто плати за 50 занимања:

Пилот 8.739 евра
Адвокат 8.405 евра
Доктор 7.706 евра
Судија 6.981 евра
Финансиски аналитичар 6.534 евра
Програмер 5.541 евра
Референт 5.506 евра
Трговец 5.432 евра
ПР менаџер 5.388 евра,
Референт за осигурување 4.767 евра
Архитект 4.747 евра
Фармацевт 4.714 евра
Уредник 4.598 евра
Хемиски лабораториски техничар 4.463 евра
Агент за недвижности 4.447 евра
Моден дизајнер 4.409 евра
Даночен советник 4.355 евра
Водоводџија 3.970 евра
Туристичка агенција 3.894 евра
Пожарникар 3.845 евра