Фронтекс: Бројот на нерегуларни премини на надворешните граници на ЕУ зголемен за 12 отсто

 – Во првите пет месеци од годината, бројот на откриени нерегуларни премини на надворешните граници на ЕУ достигна 102 илјади, што е за 12 проценти повеќе од пред една година, покажуваат прелиминарните пресметки на ФРОНТЕКС.

Централен Медитеран останува главната миграциска маршрута кон ЕУ. Во првите пет месеци од годината, бројот на откривања се зголемил повеќе од двојно (160 отсто) во споредба со истиот период во 2022 година. Тоа е најголем број регистриран од 2017 година.

Повеќе од 2.700 офицери на постојан корпус и персонал на ФРОНТЕКС се вклучени во различни операции за поддршка на земјите-членки и соседните земји во заштитата на надворешните граници на ЕУ и борбата против криминалот.

Пристигнувањата на централномедитеранската маршрута доведоа до зголемување од 12 проценти од сите влезови во ЕУ, бидејќи пристигнувањата на сите други миграциски движења забележаа пад од шест отсто на Западниот Медитеран се до 47 проценти на западноафриканската маршрута.

– Миграцискиот притисок во регионот останува висок и може да очекуваме зголемување на активноста на шверцерите во регионот во наредните месеци, соопшти Фронтекс.

Во периодот јануари-мај, западнобалканската маршрута, која е втора најактивна рута со над 30.700 детекции, забележа пад од 25 проценти во однос на истиот период минатата година.