ХАРА НОВ ВИРУС! СЕДУМ БЕБИЊА СЕ ВЕЌЕ РАЗБОЛЕНИ! Ако ги имате овие симптоми, веднаш контактирајте го вашиот лекар!

0

Во Хрватска се забележани неколку случаи на ентеровирусна инфекција кај деца, што ги загрижи родителите.

Гадење, повраќање, дијареа се карактеристични симптоми на ентеровирусите кои се присутни во текот на летните месеци.

Ентеровирусите се група на вируси кои често предизвикуваат симптоми како гадење, повраќање и дијареа, особено кај децата во летните месеци. Во Хрватска се забележани неколку случаи на ентеровирусна инфекција кај деца, што ги загрижи родителите. Сепак, експертите тврдат дека ситуацијата е под контрола.

Симптомите на ентеровирус може да се манифестираат преку главоболка, повраќање и дијареа кај децата.

Важно е родителите да внимаваат и да одат на лекар за да утврдат за каков тип на ентеровирус се работи, бидејќи постојат различни типови кои можат да предизвикаат различни компликации.

Педијатарот др. Саша Милиќевиќ истакнува дека вирусните заболувања брзо се шират особено во летните месеци и дека границата на сезонско ширење на вирусот не е секогаш јасна.

Човечката миграција и патувањето придонесуваат за ширење на вирусот, па затоа е важно да се подигнат хигиенските стандарди, вклучително и миењето раце, особено за децата.

Ситуацијата со ентеровирусите моментално се смета за под контрола, но вирусите се прилагодени за променливо време.

Топло-ладно промени го фаворизираат нивното ширење.

Сепак, нема потреба од паника , но важно е да се следат симптомите и веднаш да се консултира лекар кај бебињата , додека кај постарите деца симптомите обично брзо исчезнуваат, пишуваат медиумите.

Симптомите и третманот на ентеровирусите зависат од клиничката слика на болеста. Поблагите форми може да се третираат со диета и замена на течности.

Во потешки случаи се применува соодветна терапија.

д-р. Бисерка Обрадовиќ објаснува дека ентеровирусите обично предизвикуваат поблаги симптоми од грипот, но можат да ги зафатат и дишните органи и да предизвикаат тегоби во органите за варење. Се препорачува детето да јаде лесна храна и да пие мали количества течности за да избегне повторено повраќање. По нормализирање на состојбата, треба постепено да се вратите на вообичаената исхрана за да се избегнат нови проблеми.

Не земајте земајте лекови против повраќање

Земањето лекови против повраќање е сосема погрешно кога станува збор за вакви работи. Како што објаснува докторката, треба да отстраниме што повеќе токсини од телото и на овој начин да ги враќаме назад.

-Додека човекот повраќа не смее да пие лек против повраќање бидејќи тогаш сите тие отрови одат во цревата. Ако сме повраќале што е можно повеќе од желудникот, помалку токсини ќе одат во цревата и тогаш ќе има помалку столици. Мора да се грижиме поради ентеровируси, но имаме и бактериски инфекции – вели д-р Обрадовиќ.

Седум бебиња се разболеле во Хрватска

На Одделението за неонатологија во болницата „Свети Дух“ во Загреб, најмалку шест новороденчиња се заразени со ентеровирусен менингитис , беше соопштено пред два дена, а случаи на ентеровирусна инфекција беа откриени и во болницата Бјеловар, на одделот за педијатрија и на породилно одделение.

Седум бебиња се заразени, за три веќе е потврдено дека имаат ентеровирус. Две бебиња се префрлени во загребската инфективна болница, а едно бебе е во тешка состојба, изјави за медиумите Сања Смолчиќ, епидемиолог од локалниот Институт за јавно здравје.

Ентеровирусите се многу широка група на вируси кои можат да предизвикаат различни симптоми. Најчесто најблаги, но можат да бидат и многу тешки. Едно бебе, освен фебрилна состојба, развило и миокардитис. Ситуацијата е сериозна – изјави Смолчиќ.

Од болницата велат дека никогаш немале такви случаи, пренесуваат медиумите.